
(Florina – 1921 – İstanbul – 10 Ocak 2001) Zincirlikuyu Mezarlığı
Hikâye, roman ve tiyatrolarıyla tanınan Necati Cumalı, 1921 yılında bugün Yunanistan sınırları içindeki Florina’da doğdu. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türkiye’ye göç ederek İzmir’in Urla kazasına yerleşen bir çiftçi ailesinin çocuğu olan Cumalı, ortaöğrenimini İzmir Atatürk Lisesi’nde, yükseköğrenimini ise Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı.
Ankara’da Toprak Mahsulleri Ofisi’nde, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde çalıştı, Askerliğini tamamladıktan sonra 1945-1957 yılları arasında Urla ve İzmir’de avukatlık ve memurluk yaptı. Daha sonra 1957-1959 yıllarında Türkiye’nin Paris Basın Ataşeliği ‘nde çalıştı.
1959 – 1963 yıllarında İstanbul Radyosu’nda redaktörlük yapan Necati Cumalı, sonraki yıllarda hayatını roman ve tiyatro yazarlığı ile sürdürdü.
Kızılçullu Yolu, Harbe Gidenin Şarkıları, Mayıs Ayı Notları, Güzel Aydınlık, Denizin İlk Yükselişi, İmbatla Gelen, Güneş Çizgisi, Yağmurlu Deniz, Başaklar Gebe, Ceylan Ağıdı, Aç Güneş, Bozkırda Bir Atlı, Yarasın Beyler isimli şiir kitapları vardır.
Yalnız Kadın, Değişik Gözle, Susuz Yaz, Ay Büyürken Uyuyamam, Viran Dağlar, Kente İnen Kaplanlar isimli hikâye; Zeliş, Yağmurlar ve Topraklar, Acı Tütün, Aşk da Gezer, Susuz Yaz isimli romanları; Niçin Aşk, Senin İçin Ey Demokrasi, Etiler Mektupları isimli denemeleri vardır.
Mine, Oyunlar I (Boş Beşik, Ezik Otlar, Vur Emri), Oyunlar II (Susuz Yaz, Tehlikeli Güvercin, Yeni Çıkan Şarkılar), Oyunlar III (Nalınlar, Masallar, Kaynana Ciğeri), Oyunlar IV (Derya Gülü, Aşk Duvarı, Zorla İspanyol), Oyunlar V (Gömü, Bakanı Bekliyoruz, Kristof Kolomb’un Yumurtası), Oyunlar VI (Mine, Yürüyen Geceyi Dinle, İş Karar Vermekte, Yaralı Geyik) isimli tiyatro eserleri vardır.
10 Ocak 2001 tarihinde İstanbul’da hayata veda etti. Necati Cumalı, uzun süredir karaciğer kanseri tedavisi görüyordu. 80 yaşında ölen Cumalı, 12 Ocak Cuma günü Teşvikiye Camii’nde öğleyin kılınan cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’nda 28. adada toprağa verildi.
İlk yorum yapan olun