Fakir Baykurt

(Burdur – 15 Haziran 1929 – Essen -11 Ekim 1999) Zincirlikuyu Mezarlığı.

Asıl adı Tahir olan köy edebiyatının önde gelen yazarlarından Fakir Baykurt, Burdur Akçaköy’de doğdu. 1943’te Akçaköy İlkokulu’nu, 1948’de Gönen Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra köy öğretmenliği yaptı.
1955’te Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. Sivas, Hafik ve Şavşat’ta Türkçe öğretmeni olarak çalıştı. Demokrat Parti döneminde öğretmenlikten alınarak pasif bir göreve getirildi. 1958’de Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan ilk romanı Yılanların Öcü hakkında kovuşturma açıldı. 1960 askeri darbesinden sonra ilköğretim müfettişliğine getirildi.
1962-63 yıllarında ABD Bloomington Indiana Üniversitesi’nde ders araçları konusunda uzmanlık eğitimi gördü. Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın kuruluş çalışmalarına katıldı ve başkanlığını yürüttü. Türkiye Öğretmenler Dernekleri Milli Federasyonu genel başkanlığına seçildi.
1971’deki askeri müdahaleden sonra uzun süre tutuklu kaldı. Milli Folklor Enstitüsü uzmanlığı, ODTÜ halkla ilişkiler ve yayın müdürlüğü, Kültür Bakanlığı danışmanlığı görevlerinde bulundu. 1979’da Duisburg’a gönderilerek Yabancı Çocuk ve Gençlerin Teşviki ve Bölgesel Çalışma Kurumu’nda eğitim uzmanı olarak çalıştı.
Afşın’a Ağıt, Aşkınla, Ay Yüzlü Güzel Konçuy, Ayrılık, Bahtiyarlık, Davetiye, Dosta Sesleniş, Dün Gece, Eski Bir Sonbahar, Gel Buyruğu, Geri Dönen Mektup, Hâtıralar,
Kader, Kağanlığa Doğru, Kahramanların Ölümü, Kahramanlık, Karanlık, Kardeş Kahraman Macarlar, Korku, Koşmalar-Ağıt, Koşmalar-Sesleniş, Kömen, Mutlak Seveceksin, Özleyiş,
Sarı Zeybek, Selam, Sona Doğru, Topal Asker, Toprak – Mazi, Türk Gençliğine, Türk Kızı,
Türkçülük Bayrağı, Türkistan İhtilalcilerinin Türküsü, Türklerin Türküsü, Unutma, Varsağı,
Yakarış I, Yakarış II, Yalnızlık, Yarının Türküsü, Yaşayan Türkçülere Ağıt, Yolların Sonu isimli şiir kitapları vardır.
Yılanların Öcü, Irazcanın Dirliği, Onuncu Köy, Amerikan Sargısı, Tırpan, Köygöçüren, Keklik, Kara Ahmet Destanı, Yayla, Yüksek Fırınlar, Koca Ren, Yarım Ekmek, Kaplumbağalar isimli romanları; Çilli, Efendilik Savaşı, Karın Ağrısı, Cüce Muhammet, Anadolu Garajı, On Binlerce Kağnı, Can Parası, İçerdeki Oğul, Sınırdaki Ölü, Gece Vardiyası, Barış Çöreği, Duirsbug Treni, Bizim İnce Kızlar, Dikenli Tel isimli hikâye kitapları vardır.
Efkâr Tepesi, Şamar oğlanları, Kerem ile Aslı, Kale Kale, Kaplumbağalar isimli toplum ve eğitimle ilgili Topal Arkadaş, Yandım Ali, Sakarca, Sarı Köpek, Dünya Güzeli, Saka Kuşları isimli çocuk kitapları vardır.
1996’da emekli oldu. 11 Ekim 1999’da Almanya’nın Essen kentinde öldü. Cenazesi, 1977’den beri yaşadığı Duisburg’da düzenlenen bir törenden sonra İstanbul’a getirilerek Zincirlikuyu Mezarlığı’nda 31. adada toprağa verildi.

Okumaya devam...  Ahmet Rasim

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*