Cenap Şahabettin

Manastır – 21 Mart 1870 – İstanbul – 13 Şubat 1934 / Bakırköy Mezarlığı

Tevfik Fikret ve Halit Ziya Uşaklıgil’le birlikte Servet-i Fünun edebiyatının üç önemli isminden biri olan Cenap Şahabettin, 1870’te Manastır’da doğdu. Babası Binbaşı Osman Şehabettin’in Plevne’de şehit düşmesinden sonra ailesiyle İstanbul’a geldi. İlköğrenimini Tophane’deki Fevziye Mektebi’nde yaptı. Eyüp Askeri Rüştiyesini bitirdi. Tıbbiye İdadisinden soGörünümnra Askeri Tıbbiye ‘den mezun oldu. Hekim yüzbaşı oldu.

Paris’te dört yıl cilt hastalıkları ihtisası yaptı. Yurda döndükten sonra Mersin, Rodos, Cidde’de karantina hekimliği, sıhhiye müfettişliği yaptı. 1914’te emekliye ayrıldı. Darülfünunda Türk Edebiyatı Tarihi dersleri okuttu.
Kurtuluş Savaşı sırasında Kuva-yı Milliye’ye karşı olumsuz tutumu nedeniyle öğrencileri tarafından istifaya zorlandı. Bakırköy’deki evinin önünde yumurtalı saldırıya uğradı. Daha sonraları cumhuriyeti destekledi, ama yalnızlıktan kurtulamadı.
Tâmât isimli şiir; Körebe isimli tiyatro; Hac Yolunda, Evrak-ı Eyyam, Afak-ı Irak, Avrupa Mektupları, Nesr-i Harp, Nesr-i Sulh, Vilyam Şekispiyer, Tiryaki Sözleri isimli nesir eserleri vardır.
Hayatının son yıllarında lügat hazırlamaya karar vermişti. Doktorunun istirahat tavsiyelerine rağmen sürekli çalışmış, bedenini yormuştu. Edebiyat-ı Cedide ‘nin en büyük şairlerinden Cenap Şahabettin, 64 yaşındayken 13 Şubat Pazartesi akşamı dokuz defa “Ah” dedikten sonra beyin kanamasından son nefesini vermiştir.
Cenazesinde meslektaşı ve dostu Mazhar Osman, kara ve fırtınaya rağmen bir konuşma yaparak onu “dahi şair’ “olarak uğurlamıştır. Kızı Destine Hanım’ın yanına gömüldü.
Mezarı, Bakırköy Mezarlığı’nda, giriş kapısının elli metre kadar ilerisinde sol taraftadır.

Eserleri
Şiir
Tâmât(1887)
Seçme Şiirleri (1934, ölümünden sonra)
Bütün Şiirleri (1984, ölümünden sonra)
Tiyatro
Körebe (1917)
Yalan
Düzyazı
Hac Yolunda (1909)
Evrak-ı Eyyam (1915)
Afak-ı Irak (1917)
Avrupa Mektupları (1919)
Nesr-i Harp, Nesr-i Sulh ve Tiryaki Sözleri (1918)
Vilyam Şekispiyer(1932)
Tiryaki sözleri (ÖZDEYİŞLER)
Suriye Mektupları

Okumaya devam...  Gustave Flaubert

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*