
(İstanbul – 16 Nisan 1916 – 13 Aralık 1979 – İstanbul) – Zincirlikuyu Mezarlığı.
16 Nisan 1916 tarihinde İstanbul, Fatih’te dünyaya gelen Necatigil, sanatçı ruhlu bir insan olan annesi, Fatma Bedriye Hanım’ı, 1918 senesinde, henüz 2 yaşındayken kaybetti. Aynı sene büyük Fatih yangınında evleri de yanan Necatigil, bir süre Karagümrük’e, anneannesinin yanında yaşadı.
Uzun yıllar, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde müftülük yaptıktan sonra, Sarıyer Müftülüğünden emekli olan babası Necati Efendi, annesinin ölümünden bir yıl sonra, Beşiktaş’ta bir saray memurunun kızı olan Saime Hanım’la evlenince, Necatigil ’in hayatında, babası ve anneannesinin arasında gidip gelmekle geçen, bir dönem başladı.
Necatigil, ilkokula başlayacağı sene, anneannesi de rahatsızlanınca, Karagümrük’ten Beşiktaş’a, babasının yanına geri döndü ve 1923’te, Beşiktaş Cevri Usta Okulu’na başladı.
Singer Dikiş Makineleri firmasında müfettiş olarak işe başlayan ve Kastamonu’ya atanan babasıyla taşınan Necatigil, ilkokul son sınıfı Kastamonu Muallim Tatbikat Mektebi’nde okudu ve 1927’de mezun olarak Kastamonu Lisesi’nde ortaöğrenimine başladı.
Yetersiz beslenme ve bakımsızlık yüzünden başlamış olan hastalığı “adenit tüberküloz” sebebiyle, öğrenimine ara veren Necatigil, ailenin yeniden İstanbul’a taşınmasıyla, ameliyatlar ve elektrik tedavileriyle geçen uzunca bir süre geçirdi. Yarıda kalan öğrenimine, 1931 yılında Kabataş Lisesi’nde, orta ikinci sınıftan yeniden başlayan Necatigil, 1936’da okulun edebiyat bölümünden birincilikle mezun oldu.
İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu, Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu.
Kars Lisesi’nde başladığı Edebiyat öğretmenliğini Pertevniyal Lisesi’nde, Kabataş Erkek Lisesi’nde, 1960 yılında, Çapa Eğitim Enstitüsü’ne atanan ve 1972’de, kendi isteğiyle emekliye ayrılan Necatigil, emeklilik dönemini evinde çalışarak geçirdi.
Eşi Huriye Hanım’la 1949’da evlenir. Selma ve Ayşe adlı iki kızı dünyaya gelir.
Orta halli ekonomik yapıya sahip bir öğretmen olan Behçet Necatigil, otuz yıl sigara düşkünü olarak yaşamıştır. Gençliğinde sinüzit ameliyatı olduğu için sürekli mendil taşımak zorunda kalmıştır.
Kapalı Çarşı, Çevre, Evler, Eski Toprak, Arada, Dar Çağ, Yaz Dönemi, Divançe, İki Başına Yürümek, En/Cam, Zebra, Kareler Aklar, Sevgilerde, Beyler, Söyleriz isimli kitapları, Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü, Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü isimli antoloji eserleri vardır.
Şiir kitapları dışında, düz yazılarını içinde topladığı Bile/Yazdı adlı eseri de bulunmaktadır. Almancadan çevirileri de olan Necatigil, radyo oyunları da yazmıştır. Bu alandaki çalışmalarını Yıldızlara Bakmak, Gece Alevi, Üç Turunçlar, Pencere isimli kitaplarında topladı.
1979 yılında ölümüyle neticelenen ineporabl tümör hastalığına tutulur. Ekim ayında yüzü ve boynu şişmiş, morarmış, sesi kısılmış ve soluğu daralmış bir halde hastalığının ağırlaşması sonucu akciğer kanseri teşhisi konularak Cerrahpaşa Hastanesi’ne kaldırılır. İç Hastalıkları Kliniğinde kendisine yakın ilgi gösterilir. Dönemin yetkilileri Londra’ya tedavi için gönderilmesine karara verir. Ancak Behçet Necatigil, bu teklifleri “ Bu memleketin parasına yazık değil mi!” diyerek kabul etmez.
Şair, 13 Aralık 1979 Perşembe günü saat 17’de hayata gözlerini yumar. Namazı 15 Aralık 1979 Cumartesi günü Şişli Camii’nde kılınıp Zincirlikuyu Mezarlığı’nda D adası ikinci kısmında toprağa verilir.
Mezarı başında şair Zeki Ömer Defne ve Kars Lisesi’nden bir öğrencisi konuşma yapar. Ailesi ölümünden sonra, Necatigil Şiir Ödülü oluşturdu, ödül her yıl verilmektedir.
Kabataş Erkek Lisesi 3 Fen-F sınıfına Behçet Necatigil Dersliği adı verilmiştir.
İlk yorum yapan olun