
(Elazığ – 24 Mayıs 1924 – İstanbul – 8 Şubat 2001) Eyüp Mezarlığı
15 Ocak 1972’den beri yayın hayatına devam eden Türkiye’nin en uzun soluklu fikir, sanat ve edebiyat dergileri arasında yerini alan Türk Edebiyatı Dergisi’ni kuran Ahmet Kabaklı, 1924 yılı Mayıs ayında Elazığ Harput’un Göllübağ’ında doğar. Harput Saray Hatun Camii’nde müezzinlik yapan Kabaklılardan Ömer Efendi ile Pertekli Bölükbaşılardan Münire Hanım’ın oğludur. Babasını 1926 yılında daha iki buçuk yaşında iken kaybetti.
1944 yılında İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu parasız yatılı imtihanını kazanır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nde yüksek tahsilini tamamlar.
Askerliğini Manisa’da tamamlayan Ahmet Kabaklı’yı Millî Eğitim Bakanlığı 1951 yılında Aydın Ticaret Lisesi’ne edebiyat öğretmeni olarak tayin etti. Görev yaptığı Aydın’da 1952 yılında Aydınlı Elbir ailesinden, matematik öğretmeni Meşkûre Hanım’la tanışır ve evlenir.
Diyarbakır ve Manisa Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak çalışır. 1956 sonbaharında bir yıllık eğitim stajı için MEB tarafından Paris’e gönderilir. Dönüşünde İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü edebiyat öğretmenliğine tayin edilir. Bu arada Aydın’da iken başladığı Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirir. 1969’dan itibaren İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’nda öğretim üyesi olarak çalışır. 1974’de emekliye ayrılır. Daha sonra Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda edebiyat dersleri verir.
Kültür Emperyalizmi, Müslüman Türkiye, Mehmet Âkif, Yunus Emre, Mevlânâ, Ecurufya, Sohbetler I-II, Temellerin Duruşması I-II, Güneydoğu Yakından, Şiir İncelemeleri, Doğu’dan Doğuş, Sultanü’ş-Şuarâ Necip Fazıl, Şair-i Cihan Nedim, İnceleme-Roman-Senaryo, Türk Edebiyatı 5 cilt, Mabet ve Millet isimli eserleri vardır.
Türk Edebiyatı Cemiyeti Başkanı ve Türk Edebiyatı Dergisi’nin yönetmenliğini yapan Ahmet Kabaklı’ya MEB ve sivil toplum kuruluşları tarafından Ahmet Kabaklı’ya 1997 yılında Şeyhül Muharririn unvanı verilir.
Taner isminde yüksek kimya mühendisi bir oğlu ve iki torunu olan Ahmet Kabaklı, 17 Kasım 2000 tarihinde kalbinden rahatsızlanır. Önce Türkiye Gazetesi Hastanesi Kardiyoloji Servisi’ne kaldırılır. Burada iki gün yoğun bakımda kalır. Daha sonra anjiyo yapılması için 20 Kasım 2000’de Florance Nightingale Hastanesi’ne nakledilir. 23 Kasım 2000’de tekrar kontrolden geçirilen Kabaklı, hemen ameliyata alınır. Başarılı bir ameliyatla kalp damarlarından beşi değiştirilir. Ancak yoğun bakım ünitesinde enfeksiyon kapar. Buradan üç günde çıkması gerekirken yirmi gün yatmak zorunda kalır.
Kadir gecesine tesadüf eden 23 Aralık 2000’de 48 yıllık hayat arkadaşı, emekli öğretmen Meşküre Hanım vefat eder. Hastaneden taburcu edildikten sonra sevgili eşi Meşküre Hanım’ın mezarını ziyarete gider. Hızla iyileştiği sanıldığı bir sırada akciğer enfeksiyonundan tekrar hastaneye kaldırılır.
Ahmet Kabaklı, 8 Şubat 2001 tarihinde Perşembe günü Florance Nightingale Hastanesi’nde Hakk’ın rahmetine kavuşur. 10 Şubat 2001 tarihinde Cumartesi günü tabutuna Türk ve Doğu Türkistan bayrakları sarılı cenazesi Fatih Camii’ne getirilir. Yakınları, öğrencileri ve sevenlerinden oluşan on binlerin katılımıyla öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazı sonrası eşi Meşküre Kabaklı’nın yattığı Eyüp Sultan-Piyer Loti’deki Haliç’e bakan aile mezarlığına defnedilir.
İlk yorum yapan olun