
Havada bulut yok bu ne dumandır
Mahlede ölüm yok bu ne figandır
Şu Yemen elleri ne de yamandır
Ah o yemendir gülü çemendir
Giden gelmiyor acep nedendir
Burası Muş’tur yolu yokuştur
Giden gelmiyor acep ne iştir
Kışlanın önünde redif sesi var
Bakın çantasında acep nesi var
Bir çift kundurayla bir de fesi var
Ah o yemendir gülü çemendir
Giden gelmiyor acep nedendir
Burası Muş’tur yolu yokuştur
Giden gelmiyor acep ne iştir
Yemen Türküsü“, Yemen‘de şehit olan Türk askerleri için yakılmış bir ağıttır. O zamanki vatan topraklarına dahil olan Yemen’de emperyalist işgalcı güçlere karşı savaşan askerlerin çoğunlukla geri dönememesi üzerine söylenmiştir. “Burası …’tur, yolu yokuştur.” kısmında geçen şehrin ne olduğu hala tartışma konusudur.
Aslen Elazığ yöresine ait olan türkü, Fikret Memişoğlu ve Hafız Osman Öge tarafından derlenmiştir. Elazığ evvela 4. Ordu, sonra da Kolordu merkezi olduğu için, en çok asker, Harput çevresinden gönderilmiş, hatta “redifler” bile sevk edilmiştir. “Redif Birlikleri” Elazığ’da olduğundan ötürü bugün de Elazığ 8. Kolordu Komutanlığındaki askeri binalardan birine hala “Redif kışlası” denir.
Muş – Huş – Sihuş tartışması
Kimilerince nakaratının “Burası Muş’tur, yolu yokuştur.” şeklinde, kimilerince “Burası Huş’tur, yolu yokuştur.” şeklinde, kimilerince de “Bura Muş’tur, yolu yokuştur.” şeklinde olduğu iddia edilmektedir. Fakat yapılan araştırmalar türkünün sözlerinin aslında “Burası Muş’tur” olduğuna ilişkin söylentilerin asılsız olduğunu ortaya koymuştur.
İlk yorum yapan olun