
Köpüren Şarap Nedir?
İçinde karbondioksit baloncukları barındıran, genellikle kutlama amacıyla tüketilen şaraplardır. Fransa’da Şampanya, İspanya’da Cava, İtalya’da Asti gibi örnekleri olup, dünyanın bir çok farklı yerinde yapılmaktadır. Köpüren şaraplar genel olarak ikiye ayrılır: tank yöntemi ile üretilenler ve doğal yöntemle üretilenler. Tank yöntemiyle üretilen köpüren şaraplarda, fermantasyonun bir kısmı, karbondioksit gazının buharlaşmasını önlemek amaçlı, ağzı kapalı ve basınca dayanıklı bir tankta gerçekleşir. Böylece karbondioksit şarabın içinde çözünmüş olur. Gazın sızmasını engellemek amaçlı şaraplar basınçlı ortamlarda şişelenmelidir. Şişe açıldığında ise çözünmüş karbondioksit şarabın köpürmesine neden olur. Doğal yöntemle üretilen şaraplar ise, şişede fermante edilmiş köpüren şaraplardır. Tank yönteminden çok daha fazla işgücü gerektirir ve bu sebeple üretim maliyetleri çok yüksektir. Ancak kalite açısından farklı avantajlara sahiptir. Öncelikle, şarap ölü maya hücreleriyle daha uzun süre temas ettiği için, diğer şaraplarda bulunmayan ekmek ve bisküvi gibi zengin aromalar geliştirebilir. İkinci olarak köpükler tank yöntemine göre çok daha küçük, düzgün ve uzun ömürlüdür. İlk olarak, sek bir baz şarap yapılır, şişelenir ve ağzı kapatılır. İkinci fermantasyon sırasında ortaya çıkan karbondioksit şarabın içinde çözünür ve alkol seviyesi artar. Bu yavaş fermantasyon sürecini, olgunlaşma süreci takip eder. Olgunlaşma sürecinden sonraki aşamada ise maya tortuları ayrılır. Geleneksel yöntemde, şişe yavaşça döndürülür, böylece maya hücreleri şişenin ağzına doğru kaydırılır. Mayayı dışarıya çıkartmak için kullanılan bir diğer yöntem ise şişenin tamamının preslenmiş bir tanka aktarılmasıdır. Daha sonra filtreleme yapılır, şeker eklenir ve şarap yeniden şişelenir. Bu yöntem ise Yeni Zelanda ve Avustralya’da oldukça yaygındır. Türkiye’de ise köpüren şaraplar için tank metodu uygulanmaktadır.
Her köpüklü şarap şampanya mıdır?
Her Şampanya bir köpüren şarap, ancak her köpüren şarap bir şampanya değildir. Fransa’da dahi sadece “Champagne” bölgesinde üretilen köpüklü şaraplara şampanya denilmektedir. Bu isim bu bölgeyle tescillidir ve dünyanın başka hiçbir yerinde kullanılamaz ve kullanılmasınada izin verilmez. Fransa’nın bir başka bölgesinde ya da dünyanın herhangi bir yerinde üretilen köpüren şaraplar ise farklı isimler almaktadır.
Blush şarapların özelliği nedir?
Blush şaraplar, siyah üzümden ve üzümün kabuklarıyla birlikte daha az bekletilmesi sonucu üretilir ve bu nedenle kırmızıdan çok pembeye yakın bir renk alır. Genellikle kırmızı şaraplar kadar yoğun olmazlar, ancak beyaz şaraplara oranla daha gövdelidirler. Çoğunlukla beyaz olarak bilinen ancak çok açık pembe rengine sahip olan Pinot Grigio üzümünden, blush şaraplar yapılması da mümkündür.
Roze şarap nasıl üretilir?
Kırmızı şaraplar gibi, roze şaraplarda siyah üzümlerden üretilir. Üretim yöntemi kırmızı şaraplara benzese dahi, fermantasyon işleminin beyaz şaraplar gibi daha düşük bir sıcaklıkta (15-20 C°) olması gerekir. Ayrıca kabuklarla temas etme süresi kırmızı şaraplara göre daha kısadır. “Blush” olarak etiketlenen şarapların yapımı da bu şekildedir.
Likör Şarap Nedir?
Dışarıdan damıtılmış üzüm alkolü(brendi) katılan ve bu sebeple %15-22 arasında normal şaraba göre daha yüksek alkolü olan şaraplardır. İspanya’nın Sherry, Portekiz’in Porto ve Maderia şarapları bu çeşide örnektir. Sherry’lerin çoğu sek, portoların ise çoğu tatlıdır. Türkiye’de madeira ve porto stillerinin örnekleri görülmektedir.
Türkiye’de bağbozumu ne zaman yapılır?
Hasat, üzümler olgunlaştığı zaman başlar. Türkiye’de bu dönem batıdan doğuya değişkenlik göstermekle birlikte, Ağustos ayının ikinci yarısından başlayarak, Ekim ayının sonuna kadar devam eder. Erken olgunlaşan çeşitler, diğer üzümlerden daha önce hasat edilir. Bununla birlikte iklim koşulları da olgunlaşma sürecini önemli ölçüde etkilemektedir. Hasat edilen üzümler, en kısa sürede işlenmelidir. Kaliteli şarap üretimi için bağlarda sabaha karşı ve gece serinliğinde hasat yapılır.
İklim tiplerinin şarap üzerindeki etkisi nedir?
Şarapları birbirinden farklı kılan özelliklerin neler olduğunu anlamak için önce üzümlerin nasıl olgunlaştığına bakmamız gerekir. İklim üzümün olgunlaşmasında önemli bir faktördür. Diğer meyvelerde olduğu gibi, üzümün de olgunlaşması için yeterince güneş ışığı almış olması önemlidir. Eğer üzüm yeterince güneş ışığı alırsa, meyvenin içindeki ekşi asitler şekere dönüşür ve kabukları olgunlaşır; eğer yeteri kadar güneş ışığı almaz ise, yeşil ve sert kalır, asitli ve ekşi bir tada sahip olur. Aşırı güneş, üzümün asidinin düşük ve elde edilen şarabın yavan ve dengeden yoksun olmasına sebep olur. Güneş ışığı çok az olursa, şarabın tadı yoğun olmaktan uzak ve bir o kadar ekşi olur. Bir şarabın ne kadar iyi olacağı, yağmur, güneş ışığı ve sıcaklık arasındaki dengeye bağlıdır. Bu nedenle iklim tiplerinin şarabın tadı, içerdiği aromalar ve asiditesi gibi özellikleri üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Sıcak iklimli bölgelerde hangi özellikte şaraplar üretilir?
Sıcak iklimli bölgelerde, soğuk iklimli bölgelere göre farklı şaraplar ön plana çıkar.
Siyah üzüm olgunlaşmak için daha çok sıcaklığa ihtiyaç duyar, bu nedenle sıcak iklimli bölgelerde genellikle kırmızı şaraplar üretilir.
Alkol oranı yüksek ve aromalar bakımında zengin şaraplar ortaya çıkar.
Örnekleri; Güney Fransa, Avustralya, Türkiye, İspanya..
Serin iklimli bölgelerde hangi özellikte şaraplar üretilir?
Serin iklimli bölgeler, az güneş gördüğü için, siyah üzümlerin rengi koyulaşmaz. Bu sebeple kırmızı şarap üretiminden çok beyaz şarap üretimi tercih edilir.
Güneşi az görmesi sebebiyle alkol oranı düşük şaraplar yapılır.(az şeker)
Üzüm, soğuğa karşı direncini arttırmak için asit yapar, böylece asit oranı oldukça yüksek ve farahlatıcı etkiye sahip şaraplar ortaya çıkar.
Örnekleri; Kuzey Fransa, Almanya vb..
Kaynak:http://www.iwsa.com.tr/101-soruda-sarap/
İlk yorum yapan olun