
Şarap neden yatık saklanır?
Mantarın kuruyarak hava geçirmesini engellemek amacıyla şarabın yatık saklanması tavsiye edilir. Mantar şarapla temas ettiğinde ıslanır ve şişer. Böylece şarap oksijene karşı korunmuş olur.
Karaf nedir?
Şarabın dekantasyonu yani havalandırılması amacıyla kullanılan araçlara karaf adı verilir. Çoğunlukla camdan üretilen karaf sürahi formundadır.
Her şarap dekante edilir mi?
Şaraplar açılıp oksijenle temas ettiklerinde aroma ve lezzeti ortaya çıkar. Her şarapta dekantasyon (havalandırma) işlemine gerek yoktur. Genç beyaz şaraplarda havalandırmanın faydası olmazken, yıllandırılmış beyazlarda kısa süreli havalandırma aromaların uyanmasını sağlar. Kırmızı şaraplarda ise dekantasyon işlemine daha çok ihtiyaç vardır. Yıllanma sebebiyle oluşan tortular bu işlemle şaraptan ayrılırken; yüksek tanenli genç şaraplar havalandırma ile daha yumuşak bir içim kazanır. Çok yaşlı şaraplarda ise neredeyse hiç tanen kalmadığından, oksijenle ani temasında şarap bozulabilir.
Kuru fasulye ile şarap içilir mi?
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti kuru fasulye; etli, sucuklu, pastırmalı veya sade olarak pişirilebilir. Bu lezzete geleneksel olarak üzüm hoşafı eşlik eder. Hoşafın tatlı lezzeti kuru fasulyenin hafif baharatlı ve acılı tadıyla denge sağlar. Yemek ve şarabın birbiri ile gösterdiği ahenk de buna benzer. Tuzlu yemeklere en iyi tatlı şaraplar eşlik eder. Misket üzümlerinden üretilmiş yarı tatlı ya da tatlı bir şarap kuru fasulye ile tüketildiğinde benzer bir uyum sağlar.
Kullandığınız kadeh şarabın tadını etkiler mi?
Kadeh; görünüm, koku, tat ve yapı üzerine mümkün olan en iyi duyumları alabilmek için önemlidir. Bordeaux tip kadehler; taneni yüksek, asidi orta düzeyde şaraplar içindir. Şarabı dilin ortasına yönlendirerek meyve, tanen ve asit dengesini sağlar. (Cabernet Sauvignon, Merlot, Boğazkere, Öküzgözü-Boğazkere, Bordeaux şarapları vb..) Bourgogne tip kadehler; asidi yüksek, taneni orta düzeyde şaraplar içindir. Şarabı dilin ucuna yönlendirerek meyvemsiliği vurgular, asidi dengeler. (Pinot Noir, Kalecik Karası, Narince vb..) Kesik ağız, şarabın dilin üzerine rahatça akmasını sağlarken; yuvarlatılmış ağız, şarabın dilin üzerine akışını engelleyerek şarabın asiditesini vurgular ve sertlik verir.
İdeal Şarap Kadehi nasıl olmalıdır?
deal şarap kadehleri;
• Düz, desensiz ve renksiz
• Yarısı doldurulduğunda dahi yeterli miktarda şarap alacak büyüklükte,
• Ayaklı, (şarabın etkilenmemesi için)
• Yuvarlak ve yukarıya doğru daralan, lale formunda,
• Mümkünse kesik ağız kısmı ince ve ince camdan üretilmiş olmalıdır.
Şarap satın alırken hatasız olduğundan nasıl emin oluruz?
Şarabınız sızdırmamış, hava almamış olmalıdır. Sızdıran şaraplar oksijenle temas ederek bozulmakta; hava da şaraba bayat bir tat vermektedir. Şişenin ağzındaki kapsül şişeye yapışmışsa veya etikette şarap lekesi bulunuyorsa şarap önceden sızdırmış olabilir. Uzun süre dik saklanmış şaraplarda mantarın kuruması ve şarabın havayla teması söz konusu olabilir. Uzun süre güneş ışığına kalmış şaraplar ise bozulmus olması muhtemeldir. Bazen renginden bazen de tadına bakarak ancak anlayabilirsiniz
Bir şarabı diğer bir şaraptan daha pahalı yapan özelliği nedir?
Bir şarabı diğer bir şaraptan daha pahalı yapan;
• Şarabın nasıl üretildiği,
• Şarabın kökeni, apelasyon?
• Belirli üzüm çeşitlerine olan taleptir.
Kadehteki göz yaşları şarabın kalite göstergesi midir?
Kadeh yüzeyinde oluşan bacaklar, gözyaşları tek başına bir kalite ifadesi olmamakla birlikte, şarabın yapısı, alkol derecesi ve gövdesi ile ilgili fikir edinmemize yardımcı olur.
“Eski Dünya” ve “Yeni Dünya” ülkeleri hangileridir?
Eski Dünya ülkelerinde üretilen şaraplar üretildikleri bölgelerin adıyla anılırken, Yeni dünya ülkelerinde üretilen şaraplar üretildikleri üzümün adıyla anılırlar. Eski Dünya ülkeleri olarak Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Avusturya gibi Avrupa ülkelerini sıralayabiliriz. Yeni Dünya ülkeleri ise; Avustralya, Kaliforniya, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Arjantin ve Şili’dir. Türkiye de Yeni Dünya ülkeleri arasında yer almaktadır.
Kaynak:http://www.iwsa.com.tr/101-soruda-sarap/
İlk yorum yapan olun