Şarap ve Su

Şarap ve Su

Şarapla suyun sahip olduğu ayrılmaz bağ aslında pek bilinmez. Fakat unutmamak gereken önemli bir nokta var. Şarapların %80-85 i sudan meydana gelir, tıpkı insan gibi.

Şarap ile suyun ilişkisi daha bağda başlıyor. İyi şarap üretmek için yola çıkan bağcılar asmalarını ilk diktikleri yıllarda sulama yapsalar da, daha sonraki yıllarda bunu tamamen bırakırlar. Çünkü eğer bağlarını sulamaya devam ederlerse asma ihtiyaç duyduğu bütün gıdayı verilen sudan alacaktır. Bunun neresi kötü demeyi, sadece suyla beslenmiş asmanın ürünü neredeyse sadece su tadında olan ve hiçbir yoğunluğu olmayan şıra ve daha sonra bu tarz bir şarap olacaktır. Dünyanın pek çok bölgesinde iyi bağlara baktığınızda bağların hep eğimli arazilere kurulduğunu görürsünüz. Bu zahmetli seçimin ardında yatan nedenlerden biri belki de en önemlisi yağan yağmur suyundan asmaların beslenmesini engellemeye çalışmaktır.

Şarap içenlerin, şarap üretenler kadar suya dikkat etmeleri gerekir. Eğer sabah katlığınızda akşam tükettiğiniz şarabın ertesi gün size kendini baş ağrısı ile hatırlatmasını istemiyorsanız, en az içtiğiniz şarap kadar suda tüketmeniz gerekiyor.
Şarap tadımı yaparken tadım masasında su bulundurmak gerekiyor. Yorulmuş damağa biraz mola verdirmek için iyi bir yol olsa da her tadım sonrasında su içmek aslında doğru bir yol değildir. Üstelik bu iş kullandığınız suyun iyi seçilmiş olması da önemlidir. Bildiğiniz gibi suların lezzetleri, yoğunlukları ve yapıları birbirinden farklıdır. Bu nedenle tadım sırasında yanınızda su bulunduracaksanız,  mineral yapısı düşük nötr değerlere yakın ve oda sıcaklığında suyu tercih etmek gerekir.

Şarap ile suyun hikayesine son yıllarda pek çok firma dahil olmaya başladı. Bazı firmalar su tadımları düzenleyip dünyaca ünlü tadımcılara, sommelierlere bu konuda yazılar yazdırıyorlar. Fakat belki de şarap ile su hakkında ki en alışagelmedik fikir New York yazarı Harold McGee’ye ait. Yazar yüksek alkollü içkilerin sahip olduğu alkol oranın, bizim kokuları algılamamızı sağlayan aroma moleküllerinin hareketlerini kısıtladığını yani yüksek alkollü içkilerin aromalarını iyi algılayamadığımızı iddia ediyor. Yüksek alkollü, malt viski ve benzerlerinde duymaya alışık odlumuz bu argümanı şaraba  uyarlayan H. McGee  14,9 alkole sahip bir Zinfandel şarabına ¼  su ekleyince  şarabın daha dengeli ve aromatik bir hale geldiğini savunuyor.

Okumaya devam...  Şarap sözlüğü II

Levon Bağış

Kaynak:http://www.keyifnotlari.com/ehlikeyf_yazilar/sarap_ve_su

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*