
“Şarap” ın her bir detayı için inanın ayrı bir blog açılabilir, hakkında günlerce konuşulabilir. Bu sebeple ben size sadece genel şarap servis kurallarından bahsedeceğim.
- Restoranınızda sommelier ( şarap garsonu) çalışıyorsa , yemek siparişini hemen kendisine bildirip bu konuda müşterilerinizi yönlendirmesini sağlayabilirsiniz. Sommelier çalıştırmıyorsanız sipariş verilen şarabın üzüm türü, yılı ve menşei hakkında ön bilginiz olmalı yok ise şişe üzerindeki etiketi masaya gitmeden önce mutlaka okumalısınız.
- Sipariş esnasında misafire su ya da soda önermelisiniz ve masaya şarapla giderken yanınızda mutlaka tirbuşon ve peçete olsun. Siparişi veren kişiye şarabın etiketini göstererek doğru siparişi verdiğinden emin olun. Etiketi misafire gösterirken şarap hakkında ön bilgi verin ve şarabı açmak için izin isteyin.
- Şarap mutlaka misafirinizin yanında açılmalıdır. Misafir şarabı açtırmak isterse şarabın etiketi misafire dönük olacak şekilde tirbuşon yardımıyla jelatinini kesin ancak kesim işlemini yaparken şişeyi çevirmeyin. Şişe sabit kalmalıdır.
- Şarabı açarken şarap şişesinin boğazından tutun; masadan ya da servanttan destek alarak ya da bacak aranızla açmaya çalışmayın.
- Jelatini kestikten sonra tirbuşonun sivri ucunu mantarın tam ortasına gelecek şekilde batırın. Tirbuşonun 4/5 ü mantarın içinde kalana kadar çevirin. Sonra da tirbuşonun alt kısmını şişenin ağzına oturtun ve üst kısmını havaya kaldırın. Mantarı şişeden çıkarırken fazla basınçlı bir ses çıkarmayın. Çıkardığınız mantarı küçük bir tabakta masaya bırakın, yanınızda getirdiğiniz temiz peçeteyle de şişenin ağzını silin.
- Servisi ilk yapacağınız kişi bazı kültürlerde farklılık gösterir. Ancak genel servis kurallarını gözlemlediğimizde, şarabı siparişi veren kişiye tattırmanız ve masada yaşça en büyük olan kadından başlayarak servis yapmanız daha yaygındır.
- Servisinizi yaptıktan sonra, sipariş verilen şarap beyaz, roze ya da blush ise misafirlerinizin uzanabileceği bir yerde ve şarap ayağında buz kovasının içine konularak; oda sıcaklığındaki kırmızı şarap ise masaya bırakılmalıdır.
- Sipariş veren masada 4 kişi oturacaksa kadehlerdeki oranın eşit olmasına dikkat etmelisiniz.
- İkinci kadehlerin dolumu için misafire sorduktan sonra servis çalışanı tarafından yapılmalıdır. Beyaz şarap soğuk içildiğinden kadehteki şarap bitmeden ikinci kadeh doldurulmaz. Kırmızı şarap için bu kural geçerli değildir.
- Servis sıcaklığındaki genel kaide beyaz şarapların soğuk (6-11 C) , kırmızıların ise oda sıcaklığında (16-18) yapılması gerektiğidir.
Kaynak:http://nasilyonetirim.com/sarap-sunumu-nasil-olmalidir/
İlk yorum yapan olun