Şarap sözlüğü II

Şarap sözlüğü II

TerimAnlamı
BacakŞarap kadehteyken hafif çalkalamamız sonucunda (o havalı kısım) kadehimizdeki belli yollara bacak diyoruz. Alkol oranı ve şarabın kalitesi ne kadar yüksekse şarabın bacağı o kadar belli olur.
Blanc de BlancsKöpüklü şarap üretiminde kullanılan bir isimdir. Fransızcada Beyazların Beyazı anlamına gelir. Bilinenin aksine aslında şampanyalar sıklıkla siyah üzümden yapılır.(Şaraplar renklerini şarabın kabuğundan aldığı için kabuklar ile fermante edilmediğinden beyaz kalır.) Beyaz üzümden üretilen şampanyalara verilen isimde Blanc de Blancs’dır.
BuşoneŞarabın mantarının bozulmuş ve şarabı etkilemiş olduğunu anlatan bir terimdir. (Bu terimi kullanan birisinin yanından uzaklaşmanız gerekir)
BukeOlgun, olgunlaşmakta olan, olgunlaşmamış şarabın kokusunu anlatmakta bulunan bir terimdir.
BurunKoku, aroma, buke terimleriyle eş anlamlı olan terimdir.
CibreÜzümün sıkılmasından sonra geriye kalan kabuğa, sapa, kırık çekirdeklere yani arta kalanlara verilen addır.
DegüstasyonŞarabın değerlendirilerek tadılma işlemine verilen addır.
DegüstatörŞarabı değerlendirecek kişiye denir. Aslında işini ciddi yapan degüstatörlerin işleri oldukça zordur. Şarapların kokularını hafızada tutmak, olgunlaşmamış bir şarabın ileride ne gibi tat, kokuda olacağını tahmin ederler. Bunun yanında yiyeceği yemekleri çok detaylı seçerler. Baharatlı ağızı yoran yemekler ve tat duyusunu köreltebilecek her şeyden kaçınırlar.
DekantasyonŞarabın tortusundan arındırılması, havalandırılması amacıyla ayrı bir kaba boşaltılması işlemidir.
Dömi sekHafif tatlı şaraplar için kullanılan bir terimdir.
DengeŞarabın alkol oranı, içindeki şekeri, asitliği, tanenin birbiri içerisindeki uyumu, baskın olmaması durumuna verilen addır.
EtekŞarabın rengine verilen addır.
FermentasyonÜzüm suyundaki şekerin mayalandıktan sonra karbondioksit ve alkole dönüşme durumudur.
FinişŞarap yutulduktan sonra ağızda bıraktığı son tat diyebiliriz.
GövdeŞarabın damakta bıraktığı dolgunluğa denir. Alkol oranı yüksek şaraplar dolgun olarak tanımlanır. Tanenin gövdeye etkisi yüksektir.
KısalıkŞarap yutulduktan sonra ağızda kalıcı olmamasına verilen addır. Tanenle karıştırılmamalıdır.
KavŞişeler veya fıçılar içinde şarap saklamak ve yıllandırmak için yapılmış mekana verilen isimdir. Fransızca’daki “cave” kelimesinden gelmektedir.
KupajFarklı özellikteki fıçıların içindeki şarabın harmanlanmasına denir. Farklı işlemlerden geçmiş ayrı tatta, kokudaki şarapların veya farklı türdeki şarapların karıştırılıp içimi güzel şarapların üretilmesi en azından hedeflenmesidir.
Likör Şarap Fermantasyonu alkol eklenerek durdurulmuş şaraplardır. Alkol oranı %20’lere kadar çıkabilir. Şeker oranı yüksektir. Likör şaraplar normal şaraplar gibi çabuk bozulmadığı için hemen tüketmek gerekmez. Porto ve Jerez şarapları en çok bilinen likör şaraplarındandır.
Mayşe Şıralı cibreye verilen addır.
OksidasyonFazla oksijene maruz kalmış şarap hatasına verilen isimdir.
ÖnolojiŞarapla ilgilenen bilim dalıdır.
Rekolte Her şarabın ön yüzünde bir tarih vardır. Bu tarih üzümün bağda yetiştiği yıldır. Hasat edildiği tarih bir nevi doğum yılı da diyebiliriz.
SekŞeker oranı düşük tatlılığı fazla olmayan şaraba verilen addır. Asiditeleri genelde yüksektir.
Sepaj Fransızca üzüm çeşidi demektir.
Sepaj şarap Tek bir üzüm çeşidinden yapılan şaraplara konulmuş isimdir.
Sommelier Şarabın alımı, muhafazası, yemek seçimlerini öneren şarap garsonudur.
TanenÜzümün kabuğunda, çekirdeğinde, sapında bulunan ağızda kuruluk bırakan buruk, kekremsilik (hatırladınız değil mi?) oluşturan maddedir. Şarabın gövdeli olmasına katkısı büyüktür. Kırmızı şaraplarda daha fazladır. Tanen yıllandırıldığı fıçıdan da şaraba geçebilir. Medikal anlamda da kanın pıhtılaşmasına damar büzücü etkisinden dolayı kullanılır.
Uzunluk Şarap tadıldıktan sonra ağızda bıraktığı kalıcılıktır. Tanenle uzunluk arasında fark vardır. Birisi ağızda kalıcılık öbürü burukluk, kekremsiliktir.
VintageŞarabın tek bir yılın ürünü olduğunu gösteren terimdir.
YuvarlaklıkTaneni, asiditesi, şeker oranı gibi özelliklerin ön plana çıkmayan şaraplar için kullanılan terimdir. Dengeli şaraplarda daha çok bulunur.
Okumaya devam...  ŞARAP MEZELERİ (Mİ)?

Umutcan

Kaynak:http://nerdeicek.rocks/sarap-sozlugu/

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*