Şarap şişelerinin neden 0,7 Lt olduğunu biliyor muyuz?Ya da dünyanın en pahalı şarabını?

Şarap şişelerinin neden 0,7 Lt olduğunu biliyor muyuz?

Şarap şişelerinin neden 0,7 Lt olduğunu biliyor muyuz?
Ya da dünyanın en pahalı şarabını?
Kuzey yarım kürede hasat mevsimi. Şarap da insanlık tarihinin en eski içeceklerinden. İşte notlarımdan bazı bilgi kırıntıları :
0,7 Litre Sebebi:
1638 – 1715 yılları arasında Fransa’nın Champagne bölgesinde yaşamış olan Dom Perignon adlı bir papaz ilk defa şişede şarap üretme metodunu geliştirirken ,ki bunu biz şampanya olarak tanıyoruz, 0,7 litrenin en uygun miktar olduğunu savunmuş. Ona göre bir erkeğin o zamanlarda bir yemekte tükettiği ortalama şarap miktarı imiş. Fazlası şarabın tüketilememesi nedeni doğurduğundan bunu müsriflik olarak görmüş.
En pahalı şarap:
Muhakkak ki koleksiyoncuların kendi şarap kilerleri için açık arttırmalarda uçuk fiyatlar verdiğini biliyoruz. Ancak bu aralar en pahalı şarap olarak Fransa’nın Burgund bölgesinde Romanee-Conti adlı üreticinin Pinot noir şarapları geliyor. Şişesi 80 000 TL Bardak hesabı 17 000 TL). Bu şaraptan almak için para yeterli değil. Hem uzun bekleme süresi var ( Yılda sadece 5 000 şişe üretiliyor), hem de bir koli almanız gerekiyor. Tabiki tek olarak da bulunabilir. Fiyatını tabi ki söylemek imkansız. Fiyatının yüksek olmasında üzümün çok nazik olması, en ideal deniz yüksekliğinde yetiştirilmesi (300m) gibi daha birçok neden gizli.
Şarap Şişesi Altındaki Girinti Ne İşe Yarar?
Daha önce şarap içtiyseniz elbetteki şişenin alt kısmındaki girintili kısmı fark etmişsiniz ve ne işe yaradığını merak etmişsinizdir…
Şarap şişesinin altındaki bu girintili kısma “Punt” adı verilir. Puntun temel amaçlarından biri de şarap şişesini depolarken (özellikle köpüren şarap şişelerinde) şişeye dayanıklılık kazandırmaktır. Aynı zamanda şişenin dibinde biriken tortunun kolay toplanmasını ve şarabı dökme kolaylığı sağlar.
Şarabı servis ederken punt kısmından tutarak servis ederseniz, elinizin sıcaklığının şişeye geçmesini engelleyerek şarabın tadının korunmasını sağlamış olursunuz.

Okumaya devam...  Komik olmayın: Şarap alırken kesinlikle etmemeniz gereken 11 laf

Türkiye’deki durum:
Avrupa bağcılığının kaynağı olan Türkiye, Yunan mitolojisinde şarap tanrısı olan Dionysos’un da en çok yüceltildiği, adına en çok tapınak yapıldığı ve efsaneye göre yaşadığı topraktır. 1200’den fazla üzüm çeşidiyle gerçek bir üzüm hazinesi olan bu ülkede yüzyıllar boyunca tarihin babası Herodotos’un ‘mis kokulu’ diye tanımladığı şaraplar üretilmiş, Mevlana’nın Mesnevi’sinde Fatih Sultan Mehmet’in ‘Avni’ adıyla yazdığı şiirlerde şarap önemli yer tutmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu, doğuya ve batıya şarap ihraç eden en önemli merkezlerden biri olmuştur ve çok kültürlülüğe hizmet etmiştir. Daha sonra gayrimüslimlerin ülkeden ayrılmasıyla bir süre gerileyen Türkiye şarapçılığı, kendi yerel üzümleri, yabancı çeşitleri ve özel tatlarıyla şarapta çok kültürlülüğü yaşatmayı sürdürmektedir.
Zannedildiğinin aksine rakı yüzyıllardan beri bu toprakların şampiyon içkisi değil… Eskiden şarap daha yaygın olarak tüketiliyormuş. Rakı, Arapça ‘arak’ kelimesinden dönüşmüş, ter damlası demek Şarabın toplumsal kültürümüz içinde de, zannedilenin aksine önemli bir payı var. Şiirden müziğe kadar zengin bir edebi konu olması dışında, zannedildiğinin aksine imparatorluk asırlarından beri içki tüketiliyor. Abbasi halifelerinin şarap meclisleri pek bir meşhur; Osmanlı sultanlarının içinde de, Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere, şarapla arası iyi olan epeyce isim saymak mümkün! İmparatorluk ahalisi arasında da bol miktarda içki tüketen insanlarla karşılaşmak şaşırtıcı değildir.

Türkiye 540 bin hektar bağ alanı ile dünyada beşinci sırada yer alıyor.
*Dünyada 7,5 milyon hektarda 65 milyon t üzüm üretiliyor.
*Yılda üretilen 3,6 milyon ton yaş üzüm ile dünya sıralamasında altıncı sırada.
* Yılda sadece 26 milyon litrelik şarap üretimi(10 işçiden fazla çalıştıran 13 firma)yle kendi üzüm üretimin % 2’sini şarap üretiminde kullanıyor.
*Fransa 1.,İspanya 2,İtalya 3.Almanya 9,Türkiye 41.sırada.
Sebep;rakip ürün fiyatları,kişi başı gelir,alışkanlıklar.
* Türkiye’de tüketim 20 milyon litre,kişi başına şarap tüketimi 0,9 litreyi geçmiyor. Turistin tükettiği 15 milyon litre düşünülünce gerçek tüketim 0,5 litreye düşüyor.

Okumaya devam...  PROFESYONEL ŞARAP TADIMI

 

Kaynak:https://www.facebook.com/turkeireiseleiter/

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*