Şarap Seçme Rehberi

Yeni Başlayanlar İçin

Dürüst olmak gerekiyor ki, büyük bir çoğunluğumuz şarap kültürüne tam anlamıyla hakim değiliz. Doğru şarabı seçmek, nasıl servis yapılacağını bilmek ve bunun hakkında rahatça konuşmak birçoğumuz için zor. Kültürümüz gereği rakı konusunda ahkam kesmekte zorlanmazken şarap, birçok kişi için bilinmezliğini ve karmaşıklığını korumaya devam ediyor. Oysa ki; adabı vardır şarap içmenin!

Fiyat aralığı oldukça geniş olan şarabın en pahalısı için rakam vermek güç. Ödenen tutarın karşılığında memnun olmak, damak zevkinize göre doğru bir seçim yapmaktan geçiyor. “İyi şarap” çok öznel bir kavram olduğu için, doğru şarabın nasıl seçileceğini bilmek; lezzet tercihleri, etiketler ve fiyat noktaları gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmak anlamına geliyor. Bu faktörlerin kombinasyonu her kişi için farklı olsa da, aşağıdaki ipuçları mükemmel şarabı arayan herkese yardımcı olabilecek şekilde hazırlandı. Markette, alkol reyonunda ya da şık bir restoranda şarap seçerken nelere dikkat edilmeli… Bu konuda uzmanlaşmaya hazırsanız ipuçlarımıza geçelim…

Şarapta yeniyseniz, beyaz veya roze ile başlayın.

Tıpkı yemek tercihlerinizin zamanla değişmesi ve gelişmesi gibi şarap konusunda da damağınız zamanla gelişiyor. O nedenle başlangıcı beyaz ya da roze şarapla yapmak bu süreci doğru başlatmak için yerinde seçimler. Sonoma State University’nin tüketici damakları üzerine yaptığı araştırmada katılımcıların %54’ü şarap içmeye başladığında yarı tatlı, beyaz veya rose şarap tercih ettiklerini söylüyor. Her insanın deneyimi farklı olsa da, kuru şaraplar veya yüksek tanenli şaraplar başlangıç için biraz zorlayıcı olabilir. Daha hafif gövdeli bir şarapla başlamak, ilerleyen zamanda çeşitli şarapların tadını çıkarmanın doğru adımı olur!

Damak zevkinizden yola çıkın!

Şarap seçmeye başlarken size en güzel yol gösterici olacak şey; sevdiğiniz diğer lezzetler! Tatlılara düşkünlüğünüz varsa, şekerli şeyleri keyifle tüketiyorsanız tatlı şaraplardan keyif alacağınız kuvvetle muhtemel! Acı siyah kahvenin keskinliğini seviyorsanız, daha asidik bir şarap sizin için mükemmel olabilir. Aslında bu kadar basit, bırakın damak zevkiniz şarap seçiminize referans olsun. Başlamanıza yardımcı olacak iki soru şöyle:

Okumaya devam...  Bir Şarabın Sahte Olduğunu Anlamanın 10 Yolu

1. Elma suyu mu yoksa greyfurt suyu mu tercih edersiniz?
Elma suyu sevenlerin tatlı beyaz şarabın tadını çıkarması daha olası. Greyfurt suyu meraklıları ise muhtemelen beyaz şarapta eşleşecekler.

2. Kahve tercihinizi latte’den yana mı yaparsınız yoksa filtre ya da espresso gibi siyah bir kahveden yana mı?
Siyah kahve içenlerin Eski Dünya, yani gövdesi daha hafif ve düşük asitli şarapları sevme olasılığı daha yüksek. Eski Dünya Şarabı aynı zamanda, şarap yapımının ilk başladığı yerlerden yani; Fransa, İtalya veya İspanya’da üretilen şaraplar için kullanılıyor. Latte tercih edenler için ise en iyi seçim; ABD, Avustralya veya Güney Afrika gibi ülkelerden gelen bir Yeni Dünya şarabı. Bu şaraplar daha çok olgun meyve aroması barındırırken asit oranları düşük oluyor.

Hangi durum için seçim yaptığınız önemli.

İşin içine yalnızca damak tadınızı değil, tüketim amacını da dahil etmek gerek. Şarap arayışınız tek başınıza içmek için mi ya da yemeğinize eşlik etmesi için mi? Yoksa arkadaşınızla paylaşacağınız bir keyif mi söz konusu? Şaraplar farklı amaçlara hizmet edebilir ve farklı durumlar şarap seçiminizi etkileyebilir. Şarap alışverişi yaparken kendinize sormanız gereken birkaç soru:

 

Bu şişeyi yalnız mı içeceksiniz, size eşlik edecek kimse olacak mı?

Şarabınızı bir yiyecekle eşleştirmek birincil hedefiniz olmadığını varsayıyoruz. Seçiminizle arkadaşlarınızı veya ailenizi memnun etmek istiyorsanız bir şişe beyaz ve bir şişe kırmızı şarap almayı düşünebilirsiniz. Şarap tercihleri ​​fazlasıyla öznel olduğundan, ikisinden de en az birer seçenek olması önemli. Ayrıca tatlılık ve asitlik spektrumunun ortasına yaklaşan şarapları da tercih edebilirsiniz. Daha dengeli veya ılımlı lezzetlerin daha fazla misafirinize hitap etmesi muhtemel.

Akşam yemeğine eşlik edecek bir şarap mı arıyorsunuz?

Özenle hazırlanmış akşam yemeğinizi tamamlayan bir şarap bulmak istiyorsanız, en bilindik kuraldan yararlanın! Tavuk, balık gibi daha hafif yemekler için beyaz şarap, sığır ve kuzu eti gibi daha ağır yemekler için kırmızı şarap! Yemeğiniz için mükemmel şarabı seçmenin daha spesifik yolları içinse okumaya devam edin.

Şarabı karıştıracak mısınız yoksa tek başına mı içeceksiniz?

Bir kokteyl veya sangria yapımında kullanacaksanız, şarabın ince lezzetleri o kadar önemli değil. Şarabınızı bir tarifte kullanıyorsanız, bir sos veya yemeğe dahil edecekseniz daha ucuz bir şarap seçmeyi düşünün. Şarabınızın tadını tek başına çıkarmayı planlıyorsanız, keyif alacağınız lezzet notalarını seçerken daha hassas olabilirsiniz.

Etiketi okuduğunuzdan emin olun ve ne okuduğunuzu öğrenin.

Göz alıcı şişe tasarımları, güzel yazı tipleri veya akıllıca seçilmiş bir isim bizi bazen tadını önemsemeksizin bir şarabı satın almaya yönlendirebilir. Lakin etikete hayran olmaktan ziyade, onu okumak önemli. Bazı bilgiler göz korkutucu gibi görünse de neyi arayacağınızı bildiğinizde şarap şişesi etiketi okumak oldukça basit bir iş!

Okumaya devam...  Şarap Reyonunda Havanıza Hava Katmanızı Sağlayacak 9 İnce Ayar

Öncelikle etiket üzerindeki tüm kelimelerin kesin tanımlarını bilmenize gerek yok. İlk olarak etiketin listelediği bilgi miktarına bakın. Bölge, vadi ve üzümlerle ilgili bilgi var mı? Genel kural; ne kadar detay, o kadar iyi! Ayrıntıları belirtmekten çekinmeyen ya da belirtmeye özen gösteren, (hiçbir şey anlamasanız bile) bu bilgileri vermeyen etiketten bir adım önde olmalı. Ardından daha önemli kısımlara gelelim… Etiketin farklı bölümlerinde; şarapçılık adını, çeşitli üzümleri, şaraphanenin üzümleri hasat ettiği yılı, üzümlerin büyüdüğü bölgeyi, alkol yüzdesini ve şarabın bir tanımını bulacaksınız. Bu kısımda turunçgiller, vişne, elma, erik veya çikolata gibi bilinen tatları içerecek notaları veya aromaları da listeleyebilirler. Şayet tanımdaki lezzetlerden hoşlanıyorsanız, şarabın tadını çıkarma şansınız yüksek.

Asidik yiyeceklerin asidik bir şaraba ihtiyacı var!
Düşük asitli şarabı, turunçgiller veya balık gibi yüksek asitli bir öğünle eşleştirmek için seçerseniz, hayal kırıklığına uğrayacağınızdan emin olabilirsiniz… Zira yiyeceklerdeki asitlik şarabı bastırır. Bu durumda, yemeğinize uygun daha yüksek asitli bir şarap bulmak en iyisi.

Tuzlu yiyecekler için tatlı şarap: mükemmel bir seçim!
Tuzlu ve tatlı kombinasyonu, şarap eşleştirme dünyasına da giren klasik bir metot. Tatlı bir şarap, yemeğin tuzluluğunu azaltmaya yardımcı olurken, şarabın hoş tatlılığını da vurgulayabilir.

Yağlı yiyecekler en iyi seçim…
Yağlı yemeklerin yanına seçeceğiniz en iyisi acı, yüksek asitli veya daha yüksek alkollü şaraplar. Esasında size en geniş opsiyonu sunan seçenek yağlı yemekler olduğundan, bu yemeklerin yanına kötü bir seçim yapmanız bir hayli zor! Acı şaraplarda yer alan ilk eşleşme; biftek ve kuru kırmızı şarabın klasik kombinasyonu. İkinci eşleşme; yüksek asitli şaraplarla yağlı yiyecekler. Zengin, yağlı bir cheesecake, yüksek asitli bir şarap için mükemmel bir eş olur. Yüksek alkollü şarapları dikkatli bir şekilde ele alın. Bu şaraplar zengin tatlılar veya akşam yemekleri ile eşleştiğinde tadını yavaş bir şekilde almanız için mükemmel bir seçenek olur.

Okumaya devam...  Şarap hakkında yanlış bilinen 5 önemli şey

 

Kaynak:1

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*