
Bu yazımızda şarap ile ilgili ilginizi çekecek onlarca bilgiyi bir araya getirdik.
1-Şarapta Kupaj/Sepaj olayı
Şarabın üretiminde birden çok üzümü karıştırarak/harmanlayarak üretilirse Kupaj/harman, tek bir cins üzüm kullanılarak üretilirse Sepaj denir.
2-Etiketin kullanılışı
Avrupalı şarap üreticilerinin şarabın etiket kısmına her zaman üzümün yetişmiş olduğu bölgeyi yazdığı, Amerikalı şarap üretici vatandaşların ise Marka ismi, üzümü ya da şaraphane adını yazdığını bilmekteyiz.
3-Etiketlerde gördüğümüz CAB, Cabernet’in kısaltmasıdır.
Cabarnet isimli üzüm çeşitlerinin kabukları küçük, siyah ve kalındır. Kalın kabukları sayesinde hastalık ve sonbahar yağmuralarına karşı dayanıklılık sağlayan bu üzüm çeşidi mevsim sonlarında olgunlaşmaya başlar. Kalın kabuklar şarabın tanen açısından zengin olmasının bir numaralı faktörü. Cabarnet üzümleri ortama rahatlıkla uyum sağlayabilir ve çok çok soğuk olmadıkça her iklimde kolaylıkla yetişebilir. Dünyanın en önemli şarap üretim bölgelerinin vazgeçilmez üzüm çeşitidir.
4-Yarım dönümlük bir araziden yaklaşık 4000 şişe şarap elde edilir.
5-Merlot’nun küçük ve koyu mavi renkteki üzümleri ince kabukları sayesinde çabuk olgunlaşır ve Cabernet Sauvignon’a oranla daha az tanen içermekte.
6- Dicle ve Fırat nehirleri arasında bulunan Mezopotamya, antik çağlardaki şarap üretiminin doğum yeri olarak kabul ediliyordu. Aynı dönemde Çin’de de şarap üretildiğine dair bazı bulgulara rastlanmıştır.
7- Cabernet, özellikle de Merlot ve Cabernet Franc ile harmanlandığında şarabın yumuşak ve meyveye çalan bir bitişe sahip olmasını sağlar.
Yüksek derecede tanen oranına sahip olduğu için Cabernet şarabı, ‘kırmızı’ hayatına oldukça sert içimli başlar ancak önce meşe fıçılarında, sonra da şişede yıllandırıldığında giderek daha yumuşak bir lezzete sahip olur. İyi kalite Cabarnet şarapları en az 10-15 sene yıllandırılabilir. Yıllanmamış henüz genç Cabarnet şaraplarını tadan kimseler genelde kuş üzümü, çikolata ve baharat notalarını tarif ederken Yıllandırılmış olanlardan deneyenler de ise daha çok tütün tadı aldıklarını anlatırlar. Avustralya’da Cabernet, Shiraz ile karıştırılır ve şarap bibersi bir baharat notasına sahip olur
8- Nonvintage, yani hasat dışı kısaltılmışı NV harfleri bir şarabın üzerinde varsa, farklı yıllarda üretilmiş üzümlerden yapıldığı anlamına gelir.
9- Şarapların ön etiketi raftaki şarabın dikkat çekmesi sağlama amacı güderken arka etiketi şarabın satın alınmasını hedefler.
10- Pinot Noir ipeğin akışkan hali olarak tanımlanır. Dokusu yumuşak ve kadifemsidir. Daha az pigment içerdiğinden şarap daha açık renklidir. Pinot Noir ahududu, çilek ve duman notalarına sahiptir.
Pinot Noir, dünya çapında birinci sınıf üzüm çeşitlerinden biri olarak kabul görmesine rağmen Eski Roma döneminden beri şarap üreticilerini hayal kırıklığına uğratmıştır. Üretim sürecinin her aşamasında (yetiştirilmesinden şişe yıllanmasına kadar) üreticinin karşısına hala sorunlar ve engeller çıkarmaya devam ediyor. Pinot Noir yetişeceği toprak konusunda oldukça seçicidir. En iyi sonucu kireçli topraklarda verir. Uzun ve serin bir yaz mevsimine ihtiyaç duyar. Ana asma ile yavru asma arasında önemli farklar olabilmekte. Tarım zararlılarına ve baharda yaşanan don olaylarına karşı savunmasız olduğu gibi, her türlü hastalığa yakalanmaya da müsaittir. Üzümleri kuşlardan koruyacak kadar yaprağa sahip değilmiş ve üzümlerin buruşarak kuruması olasıdır. Bunca zorluğa rağmen neden Pinot Noir üzümünden şarap üretildiğini, bu şaraptan alacağınız bir yudum tüm sorularınızın cevabı olacakmış. Pinot Noir kaprisli bir primadonna gibidir. Sahneye çıkmadan önce tam bir baş belası olabilirken, dudaklarından dökülen ilk notalar her şeyi unutturmaya yeterlidir.
11- Roze şarabının aroması çabuk yok olur. Bu neden ile üretim tarihi en yakın olanı almak gereklidir.
12- Avusturalya’da Shiraz olarak bilinen üzüm, dünyanın diğer bölgelerinde Syrah adıyla tanınır. Bu üzüm geçtiğimiz on yıllık dönemde sevilmeye başlanmıştı.
Siyah ve ince kabuklu üzüme sahip Shiraz hemen her yerde yetişir, Hem serin hem de sıcak ve güneşli bir ortama uygun sağlar. Shiraz üzümünden elde edilen şarap gençken koyu bir renge, yüksek bir tanen oranına ve kolayca fark edilen bir baharat notasına sahiptir. Şarap yıllandıkça ahududu, erik ve duman gibi farklı lezzetler belirmeye başlar. Sangiovese, İtalya’nın en eski kara üzüm türlerinden birisidir. Chianti şarabının en önemli bileşenidir. Hem Vino Nobile de Montepulciano, hem de kuvvetli ve uzun ömürlü bir şarap olan Brunello di Montalcino bu üzümden elde edilir. Sangiovese üzümünden yapılan şaraplar genellikle yüksek asidite ve tanen içeriğiyle tanınmalarına karşın oldukça açık bir renge sahiptir. Tempranillo, İspanya’nın en önemli kırmızı şarap üzümüdür.
13- Ekşi tat içeren bir yemeğin yanında asit seviyesi yüksek bir şarap iyi gider
İçinde bir miktar acı tat bulunan yemeklerle içeceğiniz şarabın da belirli bir ölçüde acı olması gerektiği söylenir. Böylece iki farklı acı tat birbirini etkisiz hale getirir. Şarabın acı olması henüz yıllanmamış olan tanenden ileri geliyor. Cabernet Sauvignon ve Shiraz yüksek seviye tanen içeren üzümlerdir. Tatlıya eşlik edecek şarap seçerken, şaraptaki şeker oranının tatlıdakinden daha fazla olmasına dikkat etmek gerekir
Kaynak:http://www.barsokagi.com/sarap-nedir-sarap-hakkinda-bilinmesi-gereken-ilginc-bilgiler/
İlk yorum yapan olun