
Şarap bilindiği gibi çok önceki zamanlardan beri insan hayatında belli bir yer edinmiş bir içki türüdür. Antik dönemlere kadar uzanan bu güzide içki hakkında bilinmesi gereken 7 adet bilgiyi sizlere derledik..
1) şarabın saklanması:
Şaraplar üretimden sonra ideal koşullar sağlanırsa en uzun kendi süresi boyunca bozulmadan yapılarını koruyabilirler. Bu demek değil ki her şarabı uzun yıllar bekletebiliriz. Şarabın yıllandırılmasını uygun koşullar sağlanırsa şarabımız yıllanabilir.
Şaraplar yatay olarak %70 – %80’lik bir nem oranında saklanır. Bunun sebebi şarap yatayken mantarı ıslatıp genişlemesi ve hava çıkışını ve okside olmasını engeller.
2) ideal şarap derecesi nedir ? soğuk kırmızı şarap içilir mi ?
İdeal bir şarap 7 – 14 ısı derecesine yakın olmalıdırlar. (Kırmızı 14 , Beyaz 8)
Soğuk kırmızı şarap içmek tabi ki sizin tercihinize kalmış bir şey ama tutup kaliteli bir kırmızı şarabı soğuk içmek isterseniz orda bir dur demek lazım. Nedeniyse kırmızı şaraplar kendi ideal derecelerinde tanenini, aromasını özelliklerini alabilirsiniz. Yani kaliteli şarabın özelliklerine verdiğiniz para soğuk içtiğiniz anda hiçbir şey ifade etmiyor. Bunun tam tersi olarak halk arasında köpek öldüren şarabını soğuk içtiğinizde ise daha rahat bir içimi oluyor buda siz şarap severlere ufak bir tüyo olsun.
3)şarabımızı satın alırken dikkat etmemiz gerekenler:
Şarap kültürü çok geniş yaza yaza bitiremeyiz ama en azından satın alırken incelemeniz gereken şeyleri sıralayalım dedik;
Şarabımızın etiketi üzerinde Üretici ismi, üretildiği bölge, Üzümün Bağbozumu yılı, Şişelendiği tarih, bağbozumuyla şişelenme arasında şarabın geçirdiği dönem, Üzümün türü gibi detaylandırılabilir.
4)şaraba başlangıçta tercih edilen üzüm çeşitleri:
Şimdi bu kişiden kişiye değişiklik gösterecektir elbette ama şarap tadımı yapmaya yeni başlıyorsanız hafif,kısa,meyvemsi, taneni az bir merlot şarabı ideal olacaktır. İlk defa kırmızı şarap içecek birisine merlot, piot noir veya kupaj bir şarap deneyebilirsiniz. Direkt olarak cabernet sauvignion veya shiraz pek de doğru tercih sayılmaz.
Aynı şekilde Beyaz şaraplar için chardonnay değil de muskat, sultaniye türünde üzümleri denemelisiniz.
5)şarabı açtıktan sonra saklama:
Böyle bir şey yok ama olabilir de dersek şayet şarabı açtıktan sonra maksimum 2 – 3 gün içerisinde tüketelim. Olmadı makarna sosu, sıcak şarap bir şekilde değerlendirebiliriz. (dolaba koyup içtiniz biliyoruz.)
6)kırmızı ve beyaz şarabın üretimindeki farklılıklar:
Kırmızı ve beyaz şaraplar işlem bölümünde ikiye ayrılıyorlar aslında
Kırmızı şaraplar işlem durumunda kabukları çatlatılır, kabuk ve çekirdek ayrılmadan fermante edilirler.Kükürt dioksit eklenir. Daha sonra belli bir aralıkta tankta üzüm şıramız bekletilir ve ne kadar şıra bekletilirse renginin koyuluğu taneni o kadar fazla olacaktır. Bu alkol fermantasyonunda ısı yükselir bu aşamada kabuk ve çekirdeklerinden ayrılan bu bölüme birinci şıra denir. kalan kabuk ve çekirdek posasının tekrar preslenmesiyle olan kısma ikinci şıra denir.
Beyaz şaraplarda işlem üzümler toplandıktan sonra bekletilmeden işleme girerler. Çoğunlukla saplarından ayrılarak ezilir ve preslenerek kabuk ve çekirdeğinden ayrılırlar. Pres sırasında kükürt eklenip dinlendirilen şıra fermantasyona alınır.
7)şarapla ilgili bazı terimler:
Şimdi yukarda kupaj, okside, tanen falan diyoruz. Bunlar nedir kafamızda soru işareti kalmasın, sizi şarap hakkında sürekli güncellenen şarap sözlüğüne alalım.
Şarap dünyasını 7 maddeye sığdırmak bizim ayıbımız tabi ama şuanda yazıyı yazdığım sıralar saatim 22.00 sularını geçmiş gözüküyor. Ne olur ne olmaz şimdi 7 maddeyle keselim devamı sonradan gelir zaten.
Kaynak: http://nerdeicek.rocks/sarap-hakkinda-bilinmesi-gereken-7-sey/
İlk yorum yapan olun