Peynir Tabağı Hazırlamanın Püf Noktaları

Peynir Tabağı Hazırlamanın Püf Noktaları

Peynir Tabağı iki sebeple hazırlanıyor bizim evde, ya kahvaltıya ya da şarabın yanına. Şimdi, şarabın yanına peynir tabağı hazırlarken nelere dikkat ediyorum, olmazsa olmazım nelerdir, onları anlatacağım. (Olmazsa olmaz tabii ki peynir.)

“Kaç kişilik bir peynir tabağı hazırlamam gerek?” sorusu akşama misafir mi var yoksa sadece eşim ya da arkadaşlarımla şarap içip, peynir mi kemireceğim sorusuyla bağlantılı olarak cevaplanıyor. Eğer kalabalık bir arkadaş grubu için peynir tabağı hazırlıyorsam en az 3-4 çeşit peynirim olmalı. Bizim evde genellikle şaraplar seçilir ve onlarla eşleşecek tabaklar hazırlanır ama misafir gelecekse de herkes en azından bir şişeyi yanında getirir. Bu nedenle, farklı farklı şaraplara eşlik edebilecek bir tabak hazırlamakta fayda var.

Bu durumda peynir çeşitlerimden birisi mutlaka beyaz şaraba eşlik edebilsin diye taze, yumuşak ve yağlı olmalı. BurrataMozzarella ve Kaşar Peyniri ya da tuzsuz/az tuzlu bir Beyaz Peynir işimi görür. Eğer dipdiri asiditeye, Emir’deki gibi bir mineralite de eşlik edecek ise veya seçkide Köpüklü Şarap varsa, o zaman hafif tuzlu peynirler tercih sebebi olabilir. Böyle şaraplarla CamembertBrie hatta Mersin Bezde Tulum iyi gider. Bu peynirler aynı zamanda asiditesi fena olmayan, meyvemsi ve hafif kırmızılara iyi eşlik edecektir. Eski KaşarKars GravyeriGouda ve Kargı Tulumu gibi yüksek aromalı ve kuvvetli peynirler ise tanenli ve gövdeli kırmızılarla iyi gider. Eğer ki yemek, gönlümün efendisi diyebileceğim tatlı şaraplardan biri ile sonlanacaksa, güzel bir Rokfor Peyniri ya da Gorgonzola şart. Henüz birlikte denememiş olsam bile Divle Obruk Peyniri de gayet iyi olur diye düşünüyorum.

Peynir tabağını sadece peynirleri yan yana dizerek servis etmeyi sevmiyorum. En kolay kurtarıcılarım ise marketten aldığım GaletaKraker ve Tuzlu Bisküviler. Eğer buzlukta varsa hemencecik ince ince kesip, baharatlayıp fırınladığım Milföy Çubukları da hem evi mis gibi kokutuyor hem de çıtır çıtır, hemencecik tüketiliyor. Sert kabuklu ama içi yumuşak güzel bir Ekşi Mayalı Ekmek, kuru domatesli ve biberiyeli Foccacia ise tabaktaki karbonhidrat boşluğunu güzelce doldurur. Ortasında badem veya portakal kabuğu gibi değişik malzemeler olan Zeytinler de tabağıma renk katıyor ve onu zenginleştiriyor.

Okumaya devam...  Fıçının Sırrı

Anne yapımı ya da emek verip hazırladığın güzel Marmelatlar damakta zıtlıklar oluşturarak yiyenleri keyiflendirecektir. (Kahvaltıda beyaz peynirin üzerine vişne reçeli sürenler bir adım öne çıksın bakalım.) Çeşitliliğin bol olduğu yaz aylarında peynir tabağımdan Taze Meyveleri eksik etmem. Ballı İncirler, rengarenk Üzümler… Kış aylarında ise elim Kuru Kayısı ve Kuru İncire gitse de beyaz şarap içileceği bir akşam Yeşil Elma tabağımdaki yerini alır. Kuruyemiş olarak Çiğ Badem ve Kaju tabağıma en çok yakışanlardır. Genellikler de ilk bitenler bu kuruyemişler olur.

Peynirlerin yanına seçtiğim bu yancı lezzetler aslında damağı temizlemek için kullanılacak güzellikler ama bence kendini bunlarla sınırlama. Yancılar konusunda iyi fikirlerin varsa yorumlara eklemekten çekinme!

Son olarak değinmek istediğim konu peynirlerin kesimi; Eski Kaşar, Parmesan gibi peynirleri ziyan olmaması için kalıp halinde servis ederken, taze ve yumuşak olanları keyfime göre kendim parçalıyorum. Bu yöntemler, misafirlere de kolaylık sağlıyor. Bir de peynirleri oda sıcaklığında servis etmen çok önemli. Bu sayede herkes peynirin bütün aromalarının keyfini sürebilir.

 

Kaynak:1

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*