Olmazsa Olmaz 7 Temel Şarap Sunum Prensibi

Olmazsa Olmaz 7 Temel Şarap Sunum Prensibi

Doğru şarap bardağı seçiminden, dökmeden şarap servis etmeye kadar 7 farklı temel servis prensibi bu yazıda. Bu önerilerden bazıları şaraptan daha fazla lezzet almanızı sağlayacak!

Şarap tuhaf bir içecektir; çünkü sunumda farklı bardak kullanmanız bile şarabın tadını değiştirebilir. Bu basit rehber, şarap tadına varılmasını sağlamak için şarap servis etme ve doğru bardak kullanımıyla ile ilgili temel bilgiler vermeyi amaçlamaktadır.
Yüksek içim zevkine ulaşmak için bir milyon dolar harcamak zorunda değilsiniz!

1) Uygun Bir Bardak Herhangi Bir Şarabı Daha Lezzetli Yapar

 1986’da, 10. nesil Avusturyalı cam üreticisi Georg Riedel, makul fiyatlı ve Vinum adında makinada seri üretilebilen kristal bardakları piyasa sürdü. Üretilen bardak tipi, çok fazla karışıklık yarattı; çünkü farklı şarap türleri için farklı cam tipleri içeriyordu. Tüketiciler sadece bir tip şarap kadehini kullanmaya alışıktı ve Vinum serisi tüketici için aşırı derecede abartı görünüyordu. Georg Riedel zekice bir çözüm buldu ve bir bardağın şarap içiminde fark yaratacağını ilk elden kanıtlamak için ‘şarap bardak tadımı’nı yapmaya başladı.
Kâr güdülerinden bağımsız olarak, Georg aslında haklıydı. Acemi şarap içenler bile bazı bardak tipleri arasında büyük bir fark gördüler. On yıl sonra, Georg şarap dünyasına yaptığı katkılardan dolayı Yılın Decanter Adam Ödülü aldı.
Elbette, bu Riedel, Scott Zweisel veya Zalto’nun tüm serisini satın almak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor… Bu sadece, şarap kadehlerinin içki stilinize uyması gerektiği anlamına geliyor, çünkü doğru bardak şarap tadınızı daha iyi hale getirecek.

2) Şarabı Hafif Soğuk Servis Etmeniz Daha Lezzetli Olmasını Sağlar

Umarım daha önce kahvenin, çayın veya sodanın farklı sıcaklıklarda tadlarının ne kadar değiştiğini yaşamışsınızdır. Aynı mantık şarap için de geçerlidir. Hatta ve hatta bu fark şarapta daha da belirgindir. Hafif şaraplardaki narin çiçek aromatiklerinden bazıları, aşırı derecede soğukta tamamen bastırılır veya şarap çok sıcak olduğunda çok çabuk yanarlar. Bu da şarabı olduğundan farklı deneyimlemenize yol açar.
Önerilen sıcaklıklar:
Kırmızı şaraplar: oda sıcaklığının biraz altında 53-69 ° F
Beyaz şaraplar: 44 – 57 ° F arasında harika bir tada sahiptir
Şampanya türevleri: 38 ° F – 45 ° F en uygun sıcaklık aralığıdır.

3) Şarap Açma Ritüelini Mükemmelleştirin

 Birçok farklı şarap açacağı var ve profesyoneller için en popüler olanı “garsonun arkadaşı” (waiter’s friend). Çoğumuzda anında bir mantar içine bir tirbuşon takma mantığını var ve mantarı dışarı kaldırmak için bir kol kolu kullanıyoruz, mantarı dışarı çıkarıyoruz. Her ne kadar en sık kulanılan yöntem bu olsa da, dikkat etmemiz gereken bazı küçük detaylar mevcut.
 Mantarın etrafındaki folyoyu kesmek: Üstten mi, alttan mı?
Şarap uzmanları genellikle folyoyu alt taraftan kesip açar. Bu geleneğin nedeni önceleri folyolar kurşunla yapılıyordu ve ancak aşağıdan açılabiliyordu. Bundan dolayı zamanla alttan açmak bir gelenek haline geldi. Günümüzde folyo kesiciler(folyonun rahat çıkartılması için önceden kesilmiş minik yarık) üstten açılmak için tasarlanmıştır. Ayrıca üst taraftan kesilerek şarabın açılması daha görsel açıdan caziptir.
Mantarı neresinden delmeli?
Mantarı merkezden biraz dışarıda delerek tirbüşonu sokun. Bu sayede tirbüşonu ilk döndürdüğünüzde, solucan(tirbüşonun burgulu kısmı) merkezin etrafında dönecektir ve mantarı çekerken parçalama ihtimaliniz azalacaktır.
 Mantarı parçalamayın !
Çok çeşitli şarap açacağı bulunmasına ve mantar uzunluğunun şaraptan şaraba değişmesine rağmen, genellikle en uygun şarap açımında tirbüşon mantar içerisinde 7 tur döndürülür. Eğer şarabın mantarı idealden daha uzunda bu rakamı arttırmak size kalmış. Tirbüşonu gereğinden fazla döndürmek, mantarı çıkartırken fazla güç harcamanıza sebep olurken, az döndürmek, mantarı çıkarmadan parçalamanıza sebep olabilir.

4) Neredeyse Bütün Kırmızı Şaraplar Decanterde Daha Lezzetlidir

Okumaya devam...  Şarap Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Decanter, kırmızı şarabın lezzetini büyük ölçüde geliştirecek ve hiçbir zaman unutmamanız gereken bir şeydir. Klasik yöntem, şarabı decantere koymak ve yaklaşık 30-45 dakika bekletmektir. Çok eski kırmızı şaraplar ve beyaz şaraplar hariç olmak üzere, neredeyse hiçbir şarap (köpüklü şarap dahil) decanterde havalandırmakla zarar görmeyecektir. Bu yüzden decanteri her şarapta kullanmamanız için hiçbir sebep yok!
Uygun fiyatlı bir şarap aldığınızda (30TL bandı), çürümüş yumurta veya pişmiş sarımsak kokusu gibi kötü kokularla karşılaşmanız sürpriz değildir. Bu kokular bazen iyi şaraplarda bile olur. Kükürt benzeri kokularına rağmen, bu kokular sülfitlerden değil, sizin için de kötüdür. Ayrıca içim zevkinizi etkiler. Genellikle büyük, endüstriyel sınıf fermantasyonlarda, şarap mayasının fermantasyon sırasında yeterli besleyici maddeyi almadığı zaman bu küçük şarap arızası oluşur. Decanterde şarabı bir süre bekletmek ve havalandırmak, bu kötü kokuları azaltır ve  en ucuz şarapları bile daha iyi hale getirir.

5) Standart Bir Şarap Servisinde Şarap Nasıl Dökülür

Bir şişe şarap hemen hemen 750ml içerir, bu da genellikle beş (150 ml) porsiyona bölünür. Neyse ki, cömert bir (180 ml) porsiyon koyan birçok restoran var. Her iki durumda da bir şişeden 4 ya da 5 bardak gelir. Çoğu zaman, çok büyük bardaklar bir şişe şarap yakın alkol tutabilir, bu nedenle bardağınıza dikkat edin. Paylaştığınızdan emin olun!

6) Şarap Nasıl Tutulur?

Genellikle yapılan hata, bardağı üst kısımdan tutmaktır. Bu elinizdeki ısının bardağa geçmesine sebep okur ve şarabınız daha çabuk ısınır. Bu yüzden şarap içerken şarabı alt kısmından tutmaya özen gösterin. Bu sayede şarabınız daha uzun süre serin kalacaktır.

7) Şarap Açıldıktan Sonra Ne Kadar Sürede Tüketilmelidir?

Çoğu şarap, şişe açık kalırsa gece boyunca bile dayanmaz. Açık şarapları daha uzun süre korumak için birkaç ipucu:
  • Şarap koruyucular harikadır, onları mutlaka kullanın!
  • Açık şarapları buzdolabında (ya da varsa şarap buzdolabında) saklayın. Bu soğuk depo, şarabı taze tutarak şarabın gelişimini yavaşlatacaktır.
  • Şarabı doğrudan güneş ışığından ve ısı kaynaklarından uzak tutun (buzdolabınızın veya fırının üstünde olduğu gibi).

BenimKokteylim Editörü

Kaynak:https://www.benimkokteylim.com/acemi_rehberleri/olmazsa-olmaz-7-temel-sarap-sunum-prensibi/

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*