Kırmızı şarap seçme kılavuzu

Elbet üzümün kendine ait sebepleri vardır nasıl tadacağını seçmek için. Toprağı, iklimi, güneşi, havası, suyu onun nasıl tadacağına karar verir. Şarap bütün bunlardan nasibini alır. Üzüm, şaraba tadını verir ama, şarap bir tek üzüm tatmak zorunda değildir. Her şarap, yetiştiği toprağın coğrafi bir tarih kesitidir. Her yıl farklı tatmaları da, başlarının döndüğünden değildir yani. Üzüm kafa yapmaz zati, ona kafasını bulduran gene insandır. Ama tat deseniz, o doğanın birkaç aylık bir akışıdır.

Kırmızı Şaraplar:

Öküzgözü, taneni (tanen burukluk verir) ve alkol oranı düşük, asiditesi yüksek, dolgun gövdeli ve meyvemsi bir şaraptır. Eskidikçe aroması, baharatlı bir tada bürünür. Dengeli bir şarap olduğundan harmanlanmaya müsaittir. Harmanlandığı yüksek tanenli şarapların içimini yumuşatır. Diğer üzümlerin 2-3 katı iriliktedir ve yuvarlaktır. Yoğun aromalı peynirler ile uygundur. Zeytinyağsız başlangıçlar ile uygundur. Aynı zamanda kuru meyveler ile de iyi gider. Kuzu etleri, Anadolu’nun soslu et yemekleri ve kebaplar ile de tavsiye edilir. Tek başına içilecekse, benim en favori ve en el altı kırmızımdır.

Boğazkere, taneni yüksek ve asitliği düşük bir şarap olup, buruk şarap sevenlere önerilir. Çoğunlukla orta yolu bulmak için, öküzgözü ile harmanlanarak, asitliği ve taneni orta seviyede, zengin meyve ve baharat aromalı, dolgun gövdeli şarap yapımında kullanılır. Yıllandığında burukluğunu bir nebze yitirir ve güzel içimli bir şarap halini alır. Yüksek burukluluğunun sebebi, kalın kabuğunda bulunan yüksek tanen miktarındandır. En az 3 yıl kadar olgunlaştırılmış olanlarını tercih ederim şahsen. 1-2 yıllıkları biraz yakıcı ve sert gelir kanımca. Baharatlı yemekler, acı soslar, etli pizzalar, eski kaşar, kars gravyeri ve tulum ile uyumludur.

Kalecik Karası, Orta Anadolu’nun en kaliteli kırmızı şaraplık üzümüdür. Hititlerden bugünlere kadar şarap yapımında kullanılan bir türdür ve Anadolu’ya özgüdür. Bu üzümün şarabı, zarif, dengeli ve yumuşak içimli olur. Bordo rengi kadehte çok güzel durur ve kırmızı meyve aromalıdır.  Aşırı tanenli Cabernet Sauvignon şarabı ile harmanlanmaya uygundur ve aroma yönünden zengin bir şarap oluştururlar. Izgara yağlı balıklar, kızarmış tavuk ve domates soslu etlerle uygundur. Hani karnınız zaten tok ise de tek başına içimi hoş bir şaraptır kendisi. Kalecik karasının beyazı da bulunur, onu ise çiğ köfte ile yiyebilirsiniz. Hayır, şaka değil ..

Okumaya devam...  Şarap Üzerine Söylenmiş 16 Kitap Alıntısı Sizi Sarhoş Edecek

Cabernet Sauvignon, dünyanın en çok yetiştirilen ve en popüler şaraplık üzümüdür. Orijini olan Fransa’nın Bordeaux bölgesinden çıkıp, Türkiye’de Trakya ve İzmir bölgesine ulaşmıştır. Taneni yüksek, yoğun ve gövdelidir. Buruk şarap seviyorsanız, en garanti tercihinizdir. Izgara dana ve sığır ile çok iyi bir tercih olur. Kuzu etlerinde Merlot ile kupajı daha uygundur. Ördek, kaz, hindi gibi etlerle de tercih edilir. Yoğun baharatlı yemekler ile veya küflü peynirler ile de harika uyumludur. T-bone steak ile favorimdir.

Merlot zengin alkollü, orta asitli, gövdeli ve düşük tanenli şaraplar verir. Merlot toprağına ve iklimine  göre farklı aromalar, tanen ve asidite gösterebilir. Anadoluda üretilen Merlot’lar çoğunlukla kara meyve aromalarına sahiptirler.  Öküzgözünden daha yumuşak içimli ancak alkolü ve asiditesi daha yüksektir. Bu sebeple yoğun soslu ve/veya yağlı yemeklerle, ayrıca hafif kırmızı etlerle daha uygundur. Yoğun aromalı kırmızı etlerde, orta tanenli oluşu sebebiyle şarabın tadının hafiflemesine sebep olabilir ancak hazma da iyi gelir. Özellikle domates soslu tavuk etleriyle veya başlangıçlarla da içilebilir. Baharat ile uyumsuzdur ve tavsiye etmediğim bir durumdur. En çok Cabernet Sauvignon ile kupajı yapılır. Bu iki üzümün harmanı, Cabernet Sauvignon’u yumuşatır ve ona zarafet katar. Daha ince, aromalı ve daha alkollü bir hale getirir.

Shiraz, en değerli kara üzüm çeşitlerinden biridir. Fransa’ya Mezopotamya’dan gitmiş bir üzümdür. Syrah veya Şiraz olarak da bilinir. Merlot gibi kara meyve aromaları içerir ancak olgunlaştığında biber ve baharat aromaları yönünden zenginleşir. Şarabı yüksek tanenli ancak düşük asitlidir ve dengelidir. Bu sebeple kupaj (harmanlanmış) şarap üretimine de uygundur. Taneni düşük üzümler, shiraz kupajları için tercih edilir. Baharatlı et yemekleri, kebaplar ve aroması yoğun yağlı peynirler ile uygundur. Izgara dana etleri ve av hayvanları ile de güzel uyum gösterir. Mantı’nın yanında ille şarap içicem derseniz de en uygun tercih olur.

Okumaya devam...  Urla Bağ Yolu: Türkiye’nin şarap rotası

Gamay üzümleri, mor renkli şaraplar üretir. Taneni düşük ancak yüksek asitlidir. Meyvemsi lezzetleri vardır ve çoğunlukla yıllandırılmaya elverişli değildir. Neredeyse her yemek ile uyumludur ancak baharatlı ve yağlı yemeklerde, tadını hissetmemeniz mümkündür. Makarnalarla, eti ağır olmayan her türlü pizzalarla, cipsler ve kuruyemişlerle, sarı sert peynirlerle, domates soslu yemeklerle ve de yoğun soslu balıklar ve sossuz kırmızı etlerle lezzetlidir.

 

Karşınıza çıkan en genel kırmızıları açıklamaya çalıştım. Niyetim, bu linki kullanarak, tek bir link üzerinden, size kırmızı şarap seçerken bir rehber oluşturmak. Yemeğe giderken bir gün deneyin. Bir değişiklik yapın, önce şarabınıza bu sayfadan karar verin ve yemeğinizi ona göre seçin. Bu kısa bilgileri bir test edin ve damak zevkinizi, birkaç ufak bilginin nasıl etkilediğini görün. Kız arkadaşınızla restoranda, elinize şarap menüsünü verip, başınızda bekleyen garsona ıkınıp sıkınmak istemiyorsanız bir ayraç koyun. İyi seyirler..

Not: Beğendiğiniz ama burada bulamadığınız bir üzüm çeşidinin yokluğunu hissettiyseniz, yorum olarak yazın lütfen. Beyaz şarap seçme klavuzu için ise tıklayın

 

Kaynak:http://www.birinciblog.com/kirmizi-sarap-secme-klavuzu/

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*