
Kulağın içinden bir kalp atışı sesi duymak genelde uzmanların sık karşısına çıkan bir şikayettir. Bedenin en önemli organlarından biri olan kulak; iç, orta ve dış kulak olmak kaydıyla üç farklı bölümden meydana geliyor. En önemli görevi işitme olan kulak sayesinde dışarıdan gelmekte olan sesler sinirler aracılığıyla işleniyor ve işitme ile beraber denge de sağlanıyor. Hayatımızda böylesine önemli bir rolü olan kulakta, kalp atışı sesi işitmek elbette ki hem sinir bozucu hem de günlük yaşantıyı zora sokan bir durum. Bu sesi daha çok içinde olduğunuz ortamda hiçbir ses yokken, etraf sakinken hissedebilirsiniz. Özellikle gece yattığınızda sessizliğin sağlandığı durumda bu ses yüzünden keyfinizin kaçtığı durumlar bile olabilir.
Kulağımızda Neden Kalp Atışı Sesi Duyarız?
“Kulağımda kalp atışı duyuyorum” şeklindeki şikayetler, birçok sebepten kaynaklanabilir. Bu sebepler arasında doğrudan kulakla alakalı problemler olabileceği gibi bedenin diğer kısımlarıyla alakalı sorunlar da bulunabilir.
- Çok yüksek sesle uzun süreli müzik dinlerseniz ya da kulüp, bar, düğün salonu gibi yüksek gürültünün olduğu ortamlarda uzun vakit geçirirseniz bir süre sonra kulağınızda kalp atışı sesi duyabilirsiniz. Bu durum çok büyük bir aksilik olmadığı sürece belirli bir zaman içerisinde geçecek ve kulağınız eski sağlığına dönecektir.
- Burun ya da boğazda meydana gelen iltihaplar yüzünden kulakta kalp atışı sesinin işitilmesi belki de en sık karşılaşılan durumdur. Bu tip durumlarda da şikayet geçici olabilir ama sorun risk teşkil ettiği için olabildiğince hızlı bir şekilde doktora danışmak gerekiyor.
- Silah sesi, doğal gaz ya da tüp patlaması, bomba imhası sırasında yüksek sese maruz kalmak kulak yapısında geçici hasara sebep olabilir. Bu yüzden de nabız sesi, kalp atış sesi gibi sesler duyabilirsiniz.
- Kulakta iltihap meydana gelmesi yüzünden de kalp atış sesi işitilebilir. Kulak içerisinde çok miktarda pisliğin birikmiş durumda olması ya da farklı sebepler yüzünden iltihap oluşursa çınlama, uğultu gibi şikayetler ile birlikte kulakta bir nabız sesi duyma durumu da meydana gelir. Bu durumda da doktora başvurup kulak içinin temizletilmesi gerekiyor.
- Kulakta bu tür seslerin duyulmasının bir diğer sebebi ise damar genişlemesidir.
- Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon durumunda çok ciddi kalp ve damar problemleri meydana gelebilir. Yüksek kan basıncı yüzünden ilk etapta belirgin semptomlar ortaya çıkmasa da kulaklarda bu durum ciddi problemlere sebep olabilir.
- Kalp ritminin anormal seviyede seyretmesi de kulağa etki eder. Kulaktan “güp güp” şeklinde ses gelmesi olarak da tanımlanan bu şikayet, kalp ritminin normal dışı seviyede seyretmesi yüzünden meydana gelebilir.
- Bazı ilaçların yan etkisi olarak da bu sesi duyuyor olabilirsiniz. Bu durumda ise ilacı size veren doktora durumu anlatıp yeni bir çözüm bulmasını isteyebilirsiniz.
Kulakta Kalp Sesi Duyulması Tedavi Edilebilir Mi?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere kulakta hissedilen nabız sesi ya da kalp atışının tedavisi birçok durumda mümkün görünüyor. İltihap gibi sorunlarda şikayetin çok ileri boyutlara taşınmaması amacıyla en hızlı şekilde doktora başvurarak iltihabı ortadan kaldırmak için gerekli tedaviyi uygulamak lazım.
Diğer taraftan anormal kalp ritmi ve yüksek tansiyon gibi önemli problemler yüzünden de kulakta kalp atışı sesi duyulabildiği için bu problemlerden kaynaklanan şikayetlerde kalp ritminin düzenlenmesi ve yüksek tansiyona müdahale edilmesi için gerekli tedaviler uygulanmalıdır. Kişi, kendine zarar vermemek için heyecan düzeyinin çok yükselmeyeceği, tansiyonunun düzenli seyredeceği ve kalp ritminin bozulmayacağı bir hayat yaşamalı.
Dış ortamdaki gürültü sebebiyle meydana gelen ve iltihap yüzünden oluşan ses şikayetlerinden tedavi ile kurtulmak için hastanelerin kulak burun boğaz servislerine gidebilirsiniz. Genelde ayakta gerçekleştirilen temizlik tedavileri ile kulaktaki bu şikayeti ortadan kaldırabilir ve kulağınızın iltihaptan temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Yüksek seviyede sese maruz kalma durumunda ise fiziksel bir hasar meydana gelmediği sürece genelde tavsiye edilen kişinin beklemesi ve geçen süre zarfı içerisinde kulak sağlığının normale dönmesi yönündedir.
Kaynak:https://evdesifa.com/kulakta-kalp-atisi-sesi/
İlk yorum yapan olun