
Kilo ile ilgili problemlerin en korkulanı obeziteye yakalanma riskidir. Bilindiği gibi obezite, kalp damar rahatsızlıklarından kansere kadar pek çok sağlık sorununa sebep olabilir. Kontrol edilmeyen kilolar, yaşam kalitesini ciddi ölçüde bozduğu gibi kişinin ruhsal sağlığına da olumsuz etki eder. Cinsiyet, boy ve kiloya göre ideal kilo hesaplanabilir.
Çağın getirdiği kolaylıklar bedenden çok zihne yüklenilmesini, bedenin daha az kullanılarak daha az enerji harcanmasına sebep olur. Yavaş metabolizma, yağ miktarının kas miktarından fazla olması, kilo ve boy arasındaki oransız değerler; aşırı kilo ve obeziteye dönüşerek olumsuz sonuçlara neden olur. Yaşam kalitenizin düşmesini istemiyorsanız, boy ve kilo oranlarınıza dikkat ederek bilinçli beslenmelisiniz. Çünkü bilinçli beslenme birçok hastalığın oluşmasını engelleyen önemli bir faktör olarak dikkat çekiyor.
İdeal Kilo Nedir?
Kilo ile boyun birbirine orantılı değerlerde olması, ideal kilo olarak tanımlanır. İdeal kiloya sahip bireyler, sağlık bakımından önemli bir avantaja sahip bireylerdir. Cinsiyete göre farklılık gösteren ideal kilo oranları, vücut kitle endeksinin belirlenmesi ile bulunur.
İdeal Kilo Hesaplaması Nasıl Yapılır?
İdeal kilo hesaplama işlemlerinde pek çok teknik vardır. İçlerinde pek çok anlaşılmaz sayı değeri bulunduran bu hesaplamalara bakarken kişi, sorununu unutabilmekte ya da dikkati dağılıp sorununa eğilememektedir. Aşağıda, hesaplaması oldukça basit bir yöntem yer alıyor.
Kişinin vücut ağırlığının karesi / boy uzunluğunun karesine bölünerek hesaplanabilen ideal kilo oranları incelendiğinde;
- Kilo / boy oranı= 18,5 kg / m2 ise zayıf,
- Kilo / boy oranı= 18,5 – 24,9 kg / m2 aralığında ise normal kilo,
- Kilo / boy oranı= 21 kg / m2 ise ideal kilo ve
- Kilo / boy oranı= 25 kg / m2’den çok ise kilolu olarak ifade edilir.
Kadınlardaki yağ oranı erkeklere göre daha fazladır. Kas oranı ise erkeklerde daha çoktur. Yağın ağırlığı kasın ağırlığından daha az olduğu için aynı boydaki kadın ve erkeklerde, erkeklerin kadınlara göre 4,5 – 5 kilo ağır olmaları beklenir.
Yalnız vücut kitle endeksi hesaplamalarında cinsiyet ayrımı yapılmaz. Vücut kitle endeksi hesaplanarak yapılan kilo ölçümlerinde kadınlar, belirlenen ideal kilo değerinin en düşük seviyesine, erkekler ise belirlenen ideal kilo değerinin en üst seviyesine daha yakın olurlar.
İdeal Kilo Nasıl Korunur?
Sağlıklı bir yaşam için, uzmanların dillerinden düşürmediği “ideal kilo” oranının korunması şarttır. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, kilo kontrolü yapılmadan yaşamlarını sürdürenler, zamanla obeziteye hastalığına yakalanırlar. Obezite ise türlü hastalığa yol açarak yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürür.
- Sanılanın aksine, günlük egzersizler ya da spor aktiviteleri kilo kontrolünde belirleyici etken değildir. Başlanılan pek çok sporun bir süre sonra bırakıldığı bir gerçektir. Hava koşulları nedeniyle ertelenen koşular, uzun mesailer sonrası gidilmeye üşenilen spor salonları ve işe yetişme telaşıyla ayırılamayan 5 dakikalık minik egzersizler, gibi pek çok istikrarsız girişim, başarısızlıkla sonuçlanır. Başlanılan ve sürdürülemeyen bu çalışmalar, kişide psikolojik baskı oluşturarak, başlarda istenilen hedefin tamamen sapmasına neden olur. Bedene binen ekstra stres, diyetlere olan inancın da zayıflamasına neden olur. Bir kısır döngüye dönüşen kilo kontrol süreci, böylelikle tamamen gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hal alır.
- Burada üzerinde durulması gereken, harcanan enerjinin alınan enerjiden düşük olmamasıdır. Ayrıca besinlerden alınan protein, vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde olmalarına dikkat edilmelidir. Bunun için yemek saatleri düzenlenmeli, özellikle kahvaltı atlanmamalı ya da yağlı ve bol karbonhidrat içeren gıdalar tüketilmek suretiyle geçiştirilmemeli ve günlük tüketilen yağ miktarı kontrol altında tutulmalıdır.
- Fizyolojik yapıları farklı olan kadınlar ve erkeklerin su ihtiyaçları da farklılık gösterir. Erkeklerin günde en az 2 litre ile 2,5 litre kadar su tüketmeleri gerekirken, bu oran kadınlarda 1,5 litre ile 2 litre aralığında olmalıdır.
- Kilo kontrolü dendiğinde akla sadece kilo vermek gelmemelidir. Unutulmaması gereken bir nokta da, ideal kilonun altındaki değerlerde görülen zayıflığın da bir hastalık belirtisi olduğu ve kontrol altına alınarak kilo alınması gerektiğidir. Aşırı kilolar daha çok kalp ve damar hastalıklarına neden olur. Zayıf insanların bağışıklık sistemleri daha az dirençli olduğu için, zayıf insanlar enfeksiyonlara karşı güçsüz olurlar. Bu nedenle zayıf insanlar, daha çabuk hastalanma riski taşır. Metabolizmaları yavaş olduğu için hücre yenilenme süreci de geç ilerler ve hastalıkları normal süreden daha uzun sürede atlatırlar.
- Zayıf kişilerin kolesterol oranları yüksek olabilir. Kendilerini halsiz ve yorgun hissedebilirler. Saçları çabuk dökülür ve algılama problemleri yaşayabilirler. Ayrıca yetersiz ve düzensiz beslendikleri için, B12 vitamin eksikliği ve kansızlık sorunu ile karşı karşıya kalırlar.
- Kilo almak isteyen kişiler beyaz ekmek ve tatlı tüketimlerini dikkatli bir şekilde yapmalıdır. Zira dengesiz beslenme, yağa dönüşür.
İdeal Kiloya Sahip Olmak Neden Önemlidir?
İdeal kilo hesaplama formülü ile kişinin sahip olması gereken kilo belirlendikten sonra, bunu hayatının bir parçası kabul edip, beslenme alışkanlıklarını ve hareket şekillerini ona göre düzenlemesi gerekir. Hızlı sonuç veren diyetlerden kaçınmalı, uzun vadede ve yavaş yavaş istenilen kiloya ulaşılması sağlanmalıdır.
Bazı insanlar güzel görünmek ve çevrelerinden beğeni almak için ideal kiloya ulaşmayı düşünür. Özünde yanlış bir şey olmasa da, bu düşünce abartıldığında sağlıksız sonuçlar çıkabildiği görülmektedir. Sürekli değişen güzellik algıları, kişinin beden dengesini altüst edebilir, bu da sağlığı olumsuz yönde etkiler. Örneğin yüzyıllar öncesinde şişman kadınlar güzel olarak ifade edilirken, günümüzde ise zayıf kadınların güzel olduğuna dair bir algı söz konusudur. Oysa en doğrusu şudur: Sağlıklı insan güzeldir ve güzel insan sağlıklıdır.
Kaynak:https://evdesifa.com/ideal-kilo-hesaplama/
İlk yorum yapan olun