Domatesin Faydaları Nelerdir ?

Domatesin Faydaları

Tüketilen birçok ürün gibi domatesin faydalarının sayısı da oldukça fazladır. İnsanların domates tüketimi arttıkça kalp hastalıkları ve kansere yakalanma riskleri de azalmaktadır.

Domates günlük alım miktarı karşılanarak düzenli bir şekilde tüketildiği zaman cilt ve saç sağlığına da yarar sağlamaktadır. Kişilerin kilo alma riskini azaltarak enerji vermesiyle bilinen domates oldukça popüler bir meyvedir. Genel anlamda bakıldığında domatesin obezite sorununu giderdiği ve sinir sistemini olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Tüm bunlara ilave olarak uyku, kas hareketi, öğrenme ve hafıza ile ilgili sorunları da gidermektedir.

1.Antioksidan

Domates büyük miktarda serbest radikallerin nedeni ile kanseri atmada son derece etkili bir antioksidan içermektedir. Hatta bu yarar ketçap gibi ısı ile elde edilmiş domates ürünlerinden elde edilebilir. Domateste bulunan likopen kanserden koruyan antioksidandır ve prostat kanseri, mide kanseri ve rektum gibi yutak ve yemek borusu kanseri ile mücadelede özellikle etkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yayınlanan çalışmalara göre, meme kanseri ve ağız kanserine karşı koruduğu da ortaya çıkarılmıştır.

2.Kalp Sağlığı

Domateste bulunan likopenin karşı koruyucu etkisi vardır ve bu sayede kardivovasküler hastalıklara karşı insanların bünyesini korumaktadır. Domates düzenli tüketildiğinde kandaki LDL kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürdüğü kanıtlanmıştır. Domatesim içerisinde potasyum, lif, koli ve C vitaminin olması nedeniyle dolaylı olarak kalp sağlığı bakımından ciddi anlamda yararlı katkıları bulunmaktadır. İçerisinde aynı zamanda antioksidan olması onun iyi bir kan temizleyici olması ve damarlardaki tıkanıklıklara engel olmasını sağlamıştır. Bu nedenlerden dolayı kişilerin kalplerinin bir koruyucusu olmuştur. Kalp damarlarında oluşan herhangi bir tıkanıklık kalbin daha fazla çalışmasını ve bu nedenle çok daha çabuk yorulmasına neden olmaktadır. İşte bu nedenle domatesin kan basıncını düşürüyor olması ve damar tıkanıklığını engellemesi nedeni ile kalp sağlığını korumaktadır.

Okumaya devam...  ​En İyi 15 Şifalı Bitki

3.Sindirim Sistemi

Domates hem kabızlık hem de ishali önleyerek sağlıklı sindirim sistemine sahip olmamıza neden olmaktadır. Ayrıca vücuttaki toksinlerden arınmamıza neden olmaktadır. Bunlara ek olarak içerisindeki yüksek miktardaki lif bulunması nedeni ile kabızlık semptomlarını azaltabilmektedir. Domates bu özelliği sayesinde bağırsakları ıslak ve hareketli tutmaya yardımcı olmaktadır.

4.Hipertansiyon

Domatesin günlük tüketimi yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyona yakalanma riskini azaltmaktadır. Bu durum domateste etkileyici seviyede bulunan potasyum miktarından kaynaklanmaktadır. Potasyum, kan damarları ve arter gerginliği azaltması nedeni ile dolaşımını artırarak hipertansiyonu ortadan kaldırmaktadır.

5.Diyabet Hastalığı

Domatesin diyabet hastalığına iyi geldiği Amerikan Tıp Derneği’nin yapmış olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Kan şekerini düşürmesinden dolayı kan şekerini dengelemekte ve sağlıklı bir seviyede tutmaya yardım etmektedir. Bu sağlanan yararlar neticesinde oluşabilecek diğer tüm hastalıklara karşı domates koruyucudur ve bu hastalıkların riskini en aza indirmekle yetkilidir.

6.Sağlıklı Cilt

Domates, sağlıklı dişler, kemikler, saç ve cilt bakımına yardım etmektedir. Domates suyu topikal uygulamada ciddi güneş yanığı tedavilerinde fayda sağlamaktadır. Domates günlük tüketimi UV kaynaklı sorunlara karşı cildi korumaktadır. Domates birçok cilt ürününün içinde bulunmaktadır. Buna ek olarak domates cildin temizlenmesini sağlamaktadır ve yaşlanmaya bağlı oluşan cilt sorunlarından da kişileri korumaktadır.

7.Bağışıklık Sistemi

Domatesin antioksidan bakımında oldukça zengin olmasından dolayı insan vücuduna oldukça faydası vardır. Sadece antioksidan olarak değil aynı zamanda mineral ve bileşenler sayesinde de bağışıklık sistemi oldukça güçlü bir hal alabilir. Bunlardan dolayı hastalıklarla kolay bir şekilde mücadele edilebilir.

AYRICA

  • İyi bir C vitamini kaynağıdır. Bir adet domates tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızın %40’ını karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda bol miktarda A vitamini, demir ve potasyum içerir. Potasyum sinir sistemini, demir ise kan sağlığını korur.
  • Sivilce, akne ve siyah noktalar için kullanılabilir. Sivilce, akne ve siyah noktalar için domatesi ortadan kesip yüzünüze sürebileceğiniz gibi rendeleyebilir yahut 1 kaşık dolusu domates püresi de kullanabilirsiniz. Ardından 10-15 dk. bekleyip yüzünüzü suyla yıkayın.
  • Ayaklardaki nasırlar için etkilidir. Nasırlar için 1 adet domates ortadan kesilir. Ayakta bulunan nasırın üzerine, bu şifalı bitkinin çekirdekli kısmı gelecek şekilde yerleştirilir. Sargı bezi ile sarılır ve sabaha kadar o şekilde bekletilir. Sabah, yumuşamış olan ölü deri, canlı dokuyu zedelemeden dikkatlice alınır. Böylece ayaktaki nasırlı kısım temizlenmiş olur.
  • Kansere karşı koruma sağlar. İçinde bulunan likopen maddesi kansere karşı savaşmada etkilidir. Özellikle prostat kanseri başta olmak üzere yutak, yemek borusu kanseri ve mide kanseri gibi kanser türlerine karşı da koruma sağlar. Aynı zamanda içeriğindeki A vitamini sayesinde sigaranın etkileri ile oluşan akciğer kanserine karşı da koruyucudur.
  • Genç görünmesi sağlar. İçinde bulunan karoten maddesi yaşlanmayı geciktirici bir etkiye sahiptir. Bu sebzeyi yiyen kişilerde yaşlanmanın geciktiği görülmüştür. Yaşlandırmayı geciktirmesi de faydaları arasındadır.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarını önler. İçeriğinde yüksek oranda su bulundurması sebebiyle sık sık idrara çıkmayı sağlar. Bu şekilde toksin maddelerin, tuzun, fazla suyun vücuttan atılmasını sağlar. İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmesinin yanı sıra mesane kanserine yakalanma riskini de azaltır.
  • Zararlı güneş ışınlarına karşı korur. Güneşin zararlı UV (ultraviyole) ışınlarına karşı koruma sağlar. Yaz aylarında yendiği zaman zararlı ışınlara karşı çok faydalıdır. Güneş ışınlarına alerjisi olan, güneş ışınlarından çabuk etkilenen insanların yaz aylarında tüketmesinde yarar vardır.
Okumaya devam...  Yutulan Sakız Vücutta 10 Yıl Kalıyor

Domatesin Aşırı Tüketiminin Zararı Var Mıdır?

Domatesin sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu detaylı olarak yazımızda ele aldık. Ancak bu ürünün sağlık açısından birçok faydasının olmasının yanında ürününün fazla ve yanlış tüketimi gibi durumlardan kaynaklanan bazı zararları vardır. Bu zararların sayısı yararlarına göre oldukça azdır. Çünkü genel olarak domates bir zarar teşkil etmemektedir tabi bu durum aşırıya kaçıldığı zaman değişiklik göstermektedir. Bunlara bakacak olursak eğer ;

  • Domatesin aşırı tüketilmesiyle birlikte kişilerin böbreklerine zarar verilmektedir.
  • Domates içerisinde bulunan potasyum böbrek için önem taşımaktadır ancak bunun miktarı oldukça önemlidir. Fazla tüketilmesi durumunda yarardan çok zarar vermektedir.
  • Özellikle domatesin organik olmasına özen gösterilmelidir, çünkü böyle olmaması durumunda insanların vücuduna yarardan çok zarara teşkil etmektedir.

Yukarıda siz okurlarımız için paylaştığımız bilgilerde domatesin temel özellikleri, faydaları, zararları, fazla tüketiminin yol açtığı durumları, hastalıklara ve vücuda olan etkileri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca yazımızın devamında sizlere paylaşacağımız tablo aracılığı ile domatesin besin değerlerine ait birtakım bilgileri kolay bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Domatesin Besin Değeri

Tablo bir porsiyon yani 100 gr domates baz alınarak hesaplanmıştır.

  • Kalori (kcal): 17
  • Toplam yağ: 0,2 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 5 mg
  • Potasyum: 237 mg
  • Karbonhidrat: 3,9 g
  • Diyet lifi: 1,2 g
  • Şeker: 2,6 g
  • Protein: 0,9 g
  • A vitamini: 833 IU
  • C vitamini: 13,7 mg
  • Kalsiyum: 10 mg
  • Demir: 0,3 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0,1 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
  • Magnezyum: 11 mg

 

KAYNAKLAR:

Organicfacts : health-benefits/vegetable/tomatoes
Medicalnewstoday : articles/273031
Floridatomatoes : news-events/10-reasons-why-you-should-be-eating-more-tomatoes

www.sifalibitkitedavisi.com/domates-faydalari-nelerdir.html

www.evdesifa.com/domatesin-faydalari-nelerdir/

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*