
B12 vitamini sağlığımız için önemli bir rol oynamaktadır ve eksikliği olduğu zaman, bedenimizin bize gönderdiği sinyalleri görmezden gelmemeliyiz.
B12 vitamini, vücut için en önemli vitaminlerden biridir. Vücuttaki vitamin seviyeleri, iyi bir metabolizmayı korumanın yanı sıra hücresel işlevleri ve ruh halini iyileştirmeye de yardımcı olur.
Eğer beş yıldan uzun süreyle bir B12 vitamini eksikliğiniz olursa, sonuçlar oldukça ciddi olabilir.
Bunun nedeni, bu vitaminin oynadığı rol belirli süreçler için çok temel bir gerekliliktir ve bu nedenle bazıları onu “enerji vitamini” olarak adlandırır.
B12 vitamini genellikle yiyecek yoluyla alırız. Bununla birlikte, en uygun seviyeyi korumak için yılda en az iki kez ekstra doz alınması gereken durumlar mevcuttur.
Bu vitamin önemlidir, çünkü:
- DNA üretimi için gereklidir,
- Sağlıklı sinir hücrelerini, kan hücrelerini ve vücudun tüm genetik materyalini korumaya yardımcı olur.
B12 vitamini vücudu idrar ile birlikte terk etmez. Aslında karaciğerimiz, böbreklerimiz ve diğer organlarımız onu depolar. Sonrasında bu depolardan kullanırız.
B12 vitamini eksikliğinin belirtileri
B12 vitamini eksikliğinin birçok farklı belirtisi vardır, bu yüzden büyük ihtimalle hepsinin farkına varmayız.
Alzheimer hastalığının gelişimi ile B12 vitamini eksikliğini birbirine bağlayan çalışmalar vardır. Bunun yanı sıra, hafıza sorunları, konsantrasyon eksikliği, karışıklık ve sürekli unutkanlık ortaya çıkabilir.
Dejeneratif hastalıkların başlangıcının belirleyici faktörlerinden biri de beyin kütlesinde meydana gelen azalmadır. İyi haber, eğer B12 vitamini tüketiminizi düzenlerseniz, eğer çok ileri seviyede değillerse, etkileri kısa sürede tersine çevirebilirsiniz.
Tespit edilen B12 vitamini eksikliği durumlarının % 80’inde üç ortak koşul vardır:
- Yaşlılık
- Günde 6 fincandan fazla kahve içmek
- Vegan yemekleri
Karıncalanma ve yorgunluk
B12 vitamini eksikliğini gösterebilecek başka bir belirti, kötü kan dolaşımından kaynaklanan kol ve bacaklardaki karıncalanma hissidir.
Bu durum diğer faktörlere bağlı olabilir. Bununla birlikte, her zaman B12 vitamini alımının yeterli olduğunu kontrol etmeye değer.
Bazen günlük yorgunluk, baygınlık, ilgisizlik hissi, motivasyon eksikliği ya da ruh hali değişiklikleri işaretleri gösterebiliriz. Depresyon, bu semptomların bir nedeni olmakla birlikte, tek sebep değildir.
Bir psikolog yardımına ihtiyacınız olup olmadığını görmek kötü bir fikir olmasa dahi, B12 vitamini seviyenizi yükseltmeye çalışın. Anında bir çözüm olabilir.
Sindirim problemleri
Ara sıra, B12 vitamini eksikliği olan insanlar, her bireyin genel sağlığına bağlı olarak, kabızlık ya da ishal yaşıyor olabilir.
Hatta bayılma ile sonuçlanabilecek bir baş dönmesi başlangıcı da bu sorunun göstergesi olabilir. Ara sıra tekrarlayan ve bir süre devam eden baş dönmeleri olursa dikkatli olmalısınız.
Anemi de demir eksikliğine neden olsa dahi, buna ek olarak B12 vitamini eksikliği de varsa durum kötüleşebilir. Bu durum, anemi ve diğer kan problemlerini tetikleyen kırmızı kan hücrelerinin azalmasına neden olabilir.
Diğer belirtiler, iştahsızlık, ishal ya da günlük etkinlikleri yerine getirirken ciddi sorunlarınızın bulunmasını içerir.
Daha düşük bir iştah ve daha yavaş refleksler
Diğerlerinin yanı sıra, cilt renginde meydana gelen muhtemel değişiklikler (ilk solgun, sonra sarı) gibi, daha az belirgin olan yavaş refleksler vardır. Bu durum, sinir sisteminin aktivitesinde meydana gelen bir azalmadan kaynaklanır.
B12 vitamini eksikliğinin iştahınızı bastırma olasılığı da mevcuttur. Bu nedenle, dikkatli olmak önemlidir, çünkü durum sadece yemek yemek değil, aynı zamanda beslenme hakkındadır. Unutmayın ki, eğer yemeyi bırakırsanız, anemi ile ilgili sorunlar geliştirebilirsiniz.
Sinirlilik
Her zaman oldukça rahat bir insandınız, ancak aniden kontrol edilemeyen bir sinirlilik haline mi yatkınsınız? Bu durum, B12 vitamini eksikliğinin olası bir sonucudur.
Ayrıca, bu durumdan etkilenen insanların aklı karışmış olabilir ve mekansal farkındalıklarını kaybedebilirler. Ataklar ilk başlarda gizlice ortaya çıkabilir ancak zamanla daha düzenli hale gelebilirler.
Göğüs ağrısı
Oldukça belirgin olan bir belirti göğüs ağrısıdır. B12 vitamini eksikliği göğüs kafesi çevresindeki kaslarda yetersizliklere neden olur.
Bu durum, göğse ait eklemlerdeki yetersizlikler sonucu meydana gelen akut ağrıya neden olan sternokondriti tetikler.
Olası diğer belirtiler
Yukarıdakilere ilaveten, ayrıca aşağıda belirtilenlere sahip olabilirsiniz:
- Sıcaklıkta bir değişiklik olmadığı süre boyunca üşümek ve sürekli bir uyuşukluk hissetmek. Bu duruma ellerde ve ayaklarda hissizlik de eşlik edebilir.
- İshal ataklarından muzdarip olmak. Kademeli olarak ortaya çıkmaya başlayabilir. Ciddi vakalarda aşırı şiddette ağrılı bağırsak hareketleri duruma eşlik edebilir.
- Doğurganlığa dair problemler. B12 vitamini, genetik bilgi ile doğrudan ilişkili olduğu için, eksikliği spontane olarak meydana gelen düşük riskini, azalmış sperm sayısını ve kadın üreme sistemi ile ilgili problemleri artırabilmektedir.
- Ağzınızda acı tat duymak. Bakterilerin birikmesi nedeniyle, sürekli hale gelen enfeksiyonların ya da düzenli olarak meydana gelen kanamaların varlığını göz ardı etmemelisiniz. Unutmayın ki eğer dikkat etmezseniz, dişlerinizi kaybedebilirsiniz.
B12 vitamini eksikliğine neden olabilecek ilaçlar
- Doğum kontrol hapları
- Kanser için ilaçlar
- Gut, Parkinson hastalığı ve tüberküloz için ilaçlar
- Anti-epileptik ilaçlar
- Potasyum takviyeleri
- Anti-hipertansif ilaçlar
- Kolesterolü düşürmek için tedaviler
- Psikozlu hastalıklar için tedaviler
B12 vitamini seviyenizi izlemenin önemi
Büyük ihtimalle, bazı ilaçların bu eksikliğe neden olduğunu bildiğiniz için endişelisiniz ve bu ilaçları almayı bırakmak istiyorsunuz.
Bunun yerine, sorunu gidermek için doktorunuza danışarak aşağıdakilerin tüketimini artırın:
- Karaciğer ve sığır eti
- İstiridye
- Kümes hayvanları
- Yumurta
- Hububat
Kaynak:https://sagligabiradim.com/b12-vitamini-eksikliginiz-olup-olmadigini-nasil-anlarsiniz/
İlk yorum yapan olun